Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši ravnatelj HAVC-a

Hrvoje Hribar: Domoljubni filmovi ne postoje, filmovi nisu spomenici, a Vrdoljaku želim puno sreće, osobito zdravlja

hrvoje hribar
Foto: Screenshot: HRT
1/2
19.02.2017.
u 15:15

Hribar je prije nepuna dva tjedna podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra

Bivši ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar gostuje danas u emisiji Nedjeljom u 2 voditelja Aleksandra Stankovića.  

Hribar je, naime, prije nepuna dva tjedna podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra. 

Državna revizija je u izvješću, između ostaloga, navela kako je  tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta.

– Kad me netko pitao zašto sam podnio ostavku nakon nalaza revizije koji je tendenciozan i zastrašujuć rekao sam da sam morao dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko nešto podmetnuti u moju Mazdu 3 iz 2008. u ovoj državi svašta je moguće, sasvim sam siguran da ipak ne bih trebao imati problema tog tipa niti zbog parkirnog mjesta, niti zato što nisam provodio neke postupke koje nitko nikada nije provodio – komentirao je podnošenje ostavke Hrvoje Hribar.

– Revizija je pobrkala lončiće, tim nasilnim revizijskim nalazom se postižu dva cilja, zahtjeva se uvođenje političkog nadzora nad raspodjelom sredstava i političku cenzuru nepodobnih projekata – kazao je Hribar i dodao "kada je mišljenje Državne revizije negativno jedan dostojanstveni službenik mora dati ostavku". 

Na pitanje zašto je cenzura ako Ministarstvo kulture provjerava kome se dodjeljuju sredstva, Hribar kaže:

– Zato što je HAVC napravljen zato da Ministarstvo kulture ne donosi odluke o financiranju projekata koji na kraju nisu sredstva koja financiraju porezni obveznici.

– Revizija je užasno vješta u stvaranju bombastičnih navoda, piše da se neki poslovni projekti nisu pokrenuli, bitno je da HAVC nikad nije u svojem djelovanju izdao i isplatio niti jednu lipu bez pravovaljanog naloga ili ugovora.

Stanković ga je upitao i kako je HAVC radio ako nisu imali donešenu strategiju od 2015. godine. 

– Radili smo na temelju najboljeg nacionalnog programa, najbolje strategije filmske u Europi, nakon što 50 godina Hrvatska nije imala nikakvu strategiju, odlučili smo razviti novi model financiranja filmova, odlučili smo digitalizirati cijelu državu, mi smo to počeli raditi. To nije financijski dokument, nova strategija je pripravna od 2014. ta strategija donosi nove obveze, nova područja rada za ljude koji sjede u HAVC-u, a mi nismo imali ministra ni političke uvjete da donesemo novu strategiju. 

– Kada nemate novi zakon radite po starom, tako smo i mi radili po postojećoj strategiji. 

Komentirao je i prvi sasnatak s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem

– Hasanbegović nas je prvo napao, rekao je kako Martina Petrović ima preveliki koeficijent, onda je otvorio jedan file na kojem je bio popis projekata, rekao je da su tu sve Srbi, moramo naći način kako on može spriječiti neke projekte. Ja sam mu rekao da možemo zabraniti dodjelu sredstava Srbima, na što mi je on rekao: 'Pa vi se to šalite'. 

Ivona Juka vas pita je li ZAMP dobio 42 milijuna kuna na ime društva hrvatskih redatelja:

– Volio bih da slijedimo priču o HAVC-u, a ne o društvu hrvatskih redatelja, ulaziti u to je potpuno besmisleno, radi se o jednom besmislenom balonu. Kolegica Ivona Juka koja govori o mom bahatom mandatu je jedna vrlo uspješna korisnica HAVC-ovih sredstava, kada je dobila sredstva za taj film ja sam donosio odluku. Kasnije je vijeće dodjeljivalo sredstva televizijske serije, za njezin novi film, u kategoriji međunarodne suradnje...

– Nakon ovakvog nalaza revizije bi moglo doći do potopa ukoliko se on ne pobije u svojim vrlo neugodnim elementima. Mi ne znamo kakva su vremena, u ruci imamo sve alate za naš spas i sve elemente za našu propast, što će pobijediti ne znam. Sustav jest u krizi, ono što je ključno je da se ta ideja o državnom nadzoru uz potpuno modificiranje financijskog upravljanja spriječi – kazao je Hribar.

Stanković i Hribar dotaknuli su se i Antuna Vrdoljaka

– Godinama u hrvatski film smo ubacili oko stotinu ljudi mlađih od 35 godina, mladih novih ljudi, šokantno pomlađivanje filmskog sustava. Umjetnički savjetnici jedne čudne 2016. su se opredijelili da dva velikana partizanske kinematografije Vrdoljak i Bulajić krenu u svoj završni maraton, teško da će više u životu snimati film i da im se da zadnja šansa da nešto pokušaju napraviti u životu

Redatelj Antun Vrdoljak je komentirao da dobar domoljubni film nije snimljen pa će ga on snimiti, kazao mu je Stanković i upitao ga što on misli o domoljubnim filmovima u zadnjih 7 godina koji su se snimali za njegovog mandata.

Ne postoje domoljubni filmovi, taj žanr ne postoji. Ne znam što Vrdoljak misli, to će vam on reći, ja mu želim puno sreće, a osobito zdravlja tijekom snimanja ovog filma. Filmovi nisu spomenici, filmovi služe ili tome da pogledamo u sebe, da nešto istražujemo, ili tome da se zabavimo, niti jedno niti drugo nije spomenički. Ja se nadam da će i njegov film o Gotovini biti zabavan. Da bude zabavan, ne bude smiješan, da bude ozbiljan i da donese priču o tom zanimljivom hapšenju – rekao je Hribar i dodao:

– Da li bih ja odobrio film Antuna Vrdoljaka o Gotovini to nitko ne zna. Ravnatelj HAVC-a možda i ne bi. Ravnatelj HAVC-a ne odobrava filmove, ne donosi odluke, ne utječe na poslovne odluke, nego nešto drugo... – kazao je.

Komentirao je i novog v.d. ravnatelja HAVC-a Daniela Rafaelića.

– Ima svu moju podršku, volio bih da se malo pozabavi poslom, neka potraži moje intervjue kada sam postao ravnatelj, dao je previše intervjua, ja sam svoj prvi dao nakon tri mjeseca – kaže.

Što će dalje ne želi otkriti.

- Prema ugovoru sam imao pravo na šest svojih plaća, moja plaća je 10.800 kuna nakon otkaza, ali na intervenciju prošlog ministra to je ukinuto, od sljedećeg tjedna ja sam na burzi. Znam kuhati, imam jednu ponudu da pišem župnicima nedjeljne propovijedi, možda postoje ambicioznije metode, ali onda bi svi ovi koji ružno govore o meni već u nedjeljom u 3 počeli akcije za ometanje toga. 

>> Hribar podnio ostavku: 'U Hrvatskoj je na snazi maligni pokret otpora prema vlastitim kreativnim dostignućima'

Ključne riječi

Komentara 148

AD
admin2
15:53 19.02.2017.

POstoje antihrvatski filmovi idiote što si ih ti plaćao našim novcima.

FA
Fake
14:30 19.02.2017.

Ovaj nema srama.Kaže on:"tu je malo revizija polupala lončiće"....ludnica,svi lažu i izmišljaju dokaze kojih je hrpa a sam je on u pravu.Koji licemjer ali dobro je.Otišao kosanović (namjerno pisano malim slovom), otišao si i ti.Predivan osjećaj.I još nešto,kažeš da si dao otkaz...,pa naravno jer bi ga dobio.Licemjer na kvadrat.

DU
Deleted user
14:51 19.02.2017.

Nije cenzura i nepodobnost ako drzava i narod ne zeli placati da ih se vrijedja i da netko profitira od tog. Nek on snima sta hoce, ali neka se onda financira svojim novcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije