Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆ ODBIO PONUDU

Hrvatsku u Bruxellesu predstavlja Janša

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
09.12.2020.
u 20:08

Plenković zbog bolesti nudio Milanoviću da umjesto njega ide na Europsko vijeće, predsjednik ga odbio

Na sutrašnjem sastanku Europskog vijeća Hrvatsku će predstavljati slovenski premijer Janez Janša. Otkrio je to danas premijer Andrej Plenković koji je u uvodnom obraćanju na Vladi kazao da je ponudio predsjedniku države Zoranu Milanoviću da umjesto njega on ide u Bruxelles na sjednicu Vijeća.

– Zahvalio se, rekao da cijeni, no da ne bi išao s obzirom na teme. Predložio sam da slovenski premijer Janez Janša predstavlja Hrvatsku, Milanović se s tim složio, a Janša je to prihvatio – rekao je Plenković koji je, doznajemo, predsjednika Milanovića nazvao  oko 14 sati, čim je dobio mišljenje liječnika da mora ostati u izolaciji još nekoliko dana zbog koronavirusa.

VIDEO: Plenković na 28. sjednici Vlade kazao da će Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati Janša

Milanoviću nudili i logistiku

Vlada je, doznaje se, bila spremna ponuditi Milanoviću pomoć i logistiku tijekom boravka u Bruxellesu te konzultacije, isto onako kako će komunicirati s Janšom na terenu. Najavljene teme su borba protiv Covida 19, klima, sigurnosni aspekt te francuska i austrijska inicijativa protiv radikalizma, te vanjski odnosi s naglaskom na tenzije s Turskom. U uredu predsjednika danas su potvrdili da je premijer razgovarao s predsjednikom o sastanku Europskog vijeća te poručili da je predsjednik bio taj koji je predložio predsjedniku Vlade da Hrvatsku predstavlja Slovenija, i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama. U priopćenju su se pozvali i na članak 141. b Ustava prema kojemu Hrvatsku u Vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik RH.

– S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kad se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti – kazali su.

Naime, nije neuobičajeno da jedna država zastupa drugu na summitima. Uostalom, kad je Plenković morao napustiti summit ovoga ljeta i vratiti se u Hrvatsku kako bi dočekao američkog državnog tajnika Mikea Pompea, također je ovlastio Janšu. No tada, kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog Pantovčaku premijer nije nazvao predsjednika da mu ponudi da on zastupa Hrvatsku niti ga je obavijestio da je dao Janši ovlasti da zastupa Hrvatsku.

I drugi odbijali

Ovo sada je prvi put da je premijer u potpunosti  spriječen ići na sastanak Europskog vijeća i prvi put “prepušta” mjesto predsjedniku, što dopušta Ustav, a što su do sad odbijali i Tihomir Orešković, koji nije želio da Kolinda Grabar Kitarović umjesto njega ide u Bruxelles, iako je ona pokazivala takvu inicijativu, ali niti Milanović za svog premijerskog staža jer, kako se tada govorilo, nismo u predsjedničkom sistemu. 

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Teoretski, kad jedan član Europskog vijeća zbog nemogućnosti prisustvovanja sastanku na vrhu prenese ovlasti zastupanja svoje države na drugog člana, drugog šefa države ili vlade, taj drugi mora zastupati stajalište ovog prvog, čak i ako se s njime ne slaže. Moguće je, teoretski, da bi slovenski premijer Janez Janša danas ili sutra na summitu rekao nešto što je stav Slovenije, a potom nešto sasvim suprotno, što je stav Hrvatske i što mu je Hrvatska rekla da iznese na sastanku na kojemu hrvatskog premijera neće biti zbog bolesti.

No, takva teoretska situacija se ne očekuje na ovom summitu, kažu nam upućeni izvori, jer Hrvatska nema nikakvih primjedbi na nacrt zaključaka Europskog vijeća, sve je usklađeno. A teme na kojima bi se možda i razlikovali stavovi Hrvatske i Slovenije, poput pitanja mađarsko-poljske blokade novog proračuna i fonda za oporavak EU od korona-krize, nisu formalno tema Europskog vijeća, Janša se u toj raspravi više priklonio stavovima mađarskog i poljskog premijera, ali osim što se o tome danas i sutra neće raspravljati, oko tog je pitanja, čini se, postignut i kompromis, o kojem raspravljaju veleposlanici, stalni predstavnici država članica okupljeni u Coreperu, a ne premijeri i predsjednici.

Komentara 5

DU
Deleted user
20:24 09.12.2020.

Očito da u Hrvatskoj ne postoji demokracija u izvršavanju vlasti,Zar premjer nije odredio svog zastupnika podpredsjednika Medveda da ga mjenja dok je on u izolaciji a to bi se trebalo odnositi i na Brisel,Ja ovo tumačim kao nepovjerenje u sposobnostt podpredsjednika vlade a ako je to točno onda je i sama vlada sastavljena od ljudi bez svog mišljenja nego ćekaju instrukcije od svog dragog vođe,Očito je da je samo dragi vođa sposoban da nas predstavlja u svijetu a on je svoje povjerenje dao susjedu koji ima otvorene pretenzije naspram Hrvatskom teritoriju,

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
15:23 10.12.2020.

Odluka de se Milanoviću ponudi da zastupa Hrvatsku na tom skupu je odlična, ali Milanović očito svjestan važnosti nije se smatrao dovoljno pripremljenim. Janša je izvrstan izbor, poznaje EU, dio je EPP i dijeli stavove s HDZ-om, sposoban i pametan političar i vjerujem da će uspješno zastupati hrvatske interese. I to je prilika da se takvim povjerenjem unaprijede u susjedski odnosi. Ovo je bila s više strana izvrsna odluka, čestitam premijeru Plenkoviću.

Avatar Belski
Belski
09:18 10.12.2020.

Ha, ha, ha ... a ča sad, bolje i Janša nego Boris Milošević.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije