Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANIČNI SPOR

Hrvatsku pred Europskim sudom zastupa Engleskinja

Plenković i Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.07.2019.
u 09:44

Europski sud u ponedjeljak prvo mora riješiti pitanje nadležnosti, a tek o tome ovisi hoće li - ili uopće neće - na red doći i sama tužba oko granice

Pred slovenskom tužbom protiv Hrvatske podnesenom na Europskom sudu, a u kojoj tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsko pravo, nalazi se nova zapreka.

Nakon što Europska komisija nije podržala tužbu, pa je Slovenija sama krenula u postupak, sad je i Europski sud na temelju hrvatskog prigovora o njegovoj nenadležnosti odlučio prvo riješiti taj problem, o čemu će ovisiti hoće li - ili uopće neće - na red doći i sama tužba. Hrvatsku će, doznajemo, sutra pred sudom predstavljati i državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, ali i britanska odvjetnica posebno angažirana za ovaj slučaj Jemima Stratford.

Konkretna pitanja

Hrvatska je odlučila osporiti nadležnost jer smatra da Europski sud nije nadležan za rješavanje pravnog spora između Hrvatske i Slovenije, što je bio i ostao smjer protezanja granice i pitanje valjanosti arbitražnog sporazuma i arbitražne odluke i njihovih učinaka.

Hrvatska ustraje u tvrdnji da su to sve pitanja koja se tiču isključivo međunarodnog prava i trebaju se rješavati u okviru međunarodnog prava i mehanizama koji su za to predviđeni.

Slovenija pokušava riješiti granični spor tvrdeći da je došlo do povrede prava EU, no pravo EU nije povrijeđeno jer ga svaka država primjenjuje na svom teritoriju. Hrvatski će zastupnici stoga sutra poručiti sudu da bi morao riješiti cijeli niz pitanja iz područja međunarodnog prava, primjerice gdje je granica, je li arbitražni sporazum valjan, je li arbitražna odluka valjana, što su sve pitanja izvan njihove nadležnosti, a kako bi uopće mogao ući u pitanje primjene i tumačenje prava EU.

Ukratko, Hrvatska sutra ide na sud upozoriti da ne bi bilo dobro da se upusti u rješavanje tužbe jer bi bio izložen nizu pitanja iz međunarodnog prava koja su daleko izvan njegove nadležnosti. Hrvatske argumente sutra će čuti sudsko vijeće od 15 članova te nezavisni odvjetnik, nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Estonije Priit Pikamäe. Još nije sigurno hoće li se slovenski predstavnici pojaviti u Luxembourgu budući da su se detaljno očitovali o hrvatskom podnesku o nenadležnosti.

Rasprava na sudu bit će vrlo kratka, a izlaganja će trajati do 20 minuta. Sud je sugerirao državama da budu koncizne u izlaganju i da ne ponavljaju temeljne argumente koje su već navele u podnescima. Za pripremu usmene rasprave, sud je državama uputio konkretna pitanja kako bi jasnije države izrazile svoje stajalište vezano za pitanje nadležnosti i očekuje jasne odgovore. Za tu je potrebu angažirana britanska odvjetnica Jemima Stratford iz kuće Brick Court. Riječ je o odvjetnici koja se dosad u više od 50 slučajeva pojavila pred Europskim sudom. Europska komisija se nije željela uključiti u tužbu, no sud joj je poslao konkretna pitanja na koje je dala odgovore.

Tužba u četiri točke

O daljnjim koracima je teško špekulirati. Odluka suda bi mogla doći ujesen, a ako odluče ipak raspravljati o tužbi, i ako Hrvatska sudjeluje u sporu, teško da bi – uz rokove, ali i zbog hrvatskog predsjedanja EU – konačna odluka došla tek 2021.

Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada Mire Cerara i temelji se na četiri točke.

Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da provedbe nema, pa nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminacija arbitražnog postupka izišla iz sporazuma i procesa.

Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica.

Komentara 21

SO
Somelier
10:02 07.07.2019.

Svaka čast Slovencima. Tako se bori za svoje interese makar nisu u pravu. Zašto naši političari ne nauće nešto od drugih. Ne tražiti tuđe samo srčano braniti svoje. Na Svetoj Geri još su Slovenski vojnici.Ade na Dunavu još posjeduju srbi, pa Prevlaka.

PI
pipnicar
10:28 07.07.2019.

Političari su ogedalo naroda kojeg 30% ne voli ili mrzi Hrvatsku, 30% je voli ili su zaljubljeni su u nju a 30% nemaju pojma o razlici voliti ili mrziti. 10 % su lopuže kojima ništa nije sveto.

CR
CroZrakomlatNo1
12:03 07.07.2019.

Molimo se dragom Bogu, Gospi. Kristu...da stanu na kraj ovim zlovenskim lazima! Bogubojazni hrvatski domoljubi cemo slavit kad ce sud Bozjom odlukom odbacit ove zlovenske lazi! Budite sigurni da ce i ovog puta Bog pokazat i dokazat kako voli svojoj povijestni i izabrani Hrvatski narod! Bogubojazni RKC domoljubi cemo opet imat razlog za veliko slavlje! Bog nas voli i mi volimo Njega! Hahaha zlovenci protiv Boga i protiv nas, Bozjeg naroda! Hahaa! Nemaju sanse! A Bog nece priznat druge presude i mi cemo bit u pravu da ne priznamo odluke suda, koja ne bi postivala Boga i njegove Ljubavi! Naprijed Slavni Povijestni Bozji Hrvatski Narod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije