Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljeno 30 preporuka

Hrvatskoj treba reforma teritorijalne organizacije države

zgrada Sabora
Patrik Macek/PIXSELL
07.05.2014.
u 15:30

Pretpostavka za pravu reformu javne uprave je reforma teritorijalne organizacije države, istaknuto je na predstavljanju „Trideset preporuka za reformu sustava javnog upravljanja Foruma za javnu upravu“ koje su u Saboru organizirali Institut za javnu upravu i Zaklada Friedrich Ebert.

Pretpostavka za pravu reformu javne uprave je reforma teritorijalne organizacije države, istaknuto je na predstavljanju „Trideset preporuka za reformu sustava javnog upravljanja Foruma za javnu upravu“ koje su u Saboru organizirali Institut za javnu upravu i Zaklada Friedrich Ebert.

Ovih 30 preporuka proizišlo je iz šest Foruma održanih od svibnja 2012. do veljače 2014., a neke od ključnih su reforma teritorijalnog ustroja, provedba "prave" decentralizacije, jačanje razvojne uloge lokalnih i regionalnih jedinica, obrazovanje i profesionalizam lokalnih službenika i dužnosnika za obavljanje javnih poslova te politička volja i podrška javnosti reformi lokalne samouprave.

Ivan Koprić s Instituta za javnu upravu smatra da ne treba ukidati postojeće općine i male gradove, već ih treba transformirati, te podsjeća da Hrvatska ima samo 39 naselja sa više od deset tisuća stanovnika, te 6. 759 malih mjesta.

- Teritorijalni ustroj ne treba razvaljivati, nego treba pokušati oblikovati nove jedinice koje će biti sposobne preuzeti velik dio javnih poslova – tvrdi Koprić. U Europi najmanje samoupravne regije imaju oko 600 tisuća stanovnika, pa Koprić vjeruje da bi na taj način Hrvatska mogla formirati pet, šest, sedam regija.

- Njihova uloga nije nadomjestiti županije, nego preuzeti velik dio ovlasti države. No reforma se ne može raditi preko noći, za nju trebaju dva, tri mandata, dakle deset do dvanaest godina, a za nju je potreba podrška svih, od građana, poslovne zajednice, do političkih stranaka. Građani trebaju znati tko želi, a tko ne želi reformu – objasnio je Ivan Koprić. Dietmar Dirmoser iz Zaklade Friedrich Ebert vidi da u u Hrvatskoj postoji konsenzus o potrebi reforme javne uprave, no primijetio je da taj konsenzus nestaje kada krene razgovor o smjeru kojom bi ta reforma trebala ići, pa vjeruje da bi ovih 30 preporuka moglo pomoći to raščistiti. 

>> 'Karta regionalnih potpora Hrvatske je sramotna'

Komentara 1

Avatar Becarina
Becarina
21:34 07.05.2014.

Fridrich Ebart je institut njemackih socijalista , oni rade na smanjivanju moci nacionalnih drzava a jacanju moci Brisela , naj radje bi odmah sve predali Briselu-- storili novu EU drzavu i naciju , raseljavanja i preseljavanja njihov su model - kraj starih nacija i drzava. Protivnici traze EU kao zajednicu samostalnih drzava . S ovima treba oprezno kao i sa svime sto saradjuje sa kokosinjcem ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije