Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatskoj prijeti redukcija grijanja

05.01.2009.
u 22:14

Nastavi li Rusija u idućih pet do deset dana obustavljati isporuku prirodnog plina Hrvatskoj, uvest će se redukcija tog energenta za sve potrošače, među kojima je i 600.000 kućanstava, odnosno gotovo dva milijuna ljudi.

Velike prve žrtve
Tako bi se Hrvati koji se griju na plin usred zime mogli smrzavati u svojim stanovima i kućama, a u posljednjih desetak dana temperatura se počela opasno spuštati ispod ništice. Naravno, ako ne kupe grijalice, odnosno ne prijeđu na alternativne načine grijanja.

Neslužbene su to procjene stručnjaka s kojima smo jučer razgovarali. Ni Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva koja s Inom i Plinacroom čini svojevrstan krizni stožer u plinskoj aferi, ni Tomislav Mazal, glasnogovornik tog ministarstva, ne usuđuju se procjenjivati razmjere drame vezane uz obustavu plina.

Savjeti za štednju plina

'Krizu ćemo premostiti do kraja siječnja'

Goričanima grijanje skuplje 46,8%!

Kosor: Neće biti redukcija plina za kućanstva

Srbija i BiH ostale bez ruskog plina

EU zahtijeva od Moskve trenutačnu obnovu opskrbe plinom

Sve više europskih zemalja bez ruskog plina

– Ne možemo dugo izdržati obustavu plina – jedino je što je Mazal mogao reći. Rusija je, naime, zbog spora s Ukrajinom Hrvatskoj jučer najprije 18 posto smanjila isporuku plina, zatim ju je jučer u 4.30 sati na četiri sata potpuno obustavila, a onda je šest-sedam sati kasnije počela isporučivati oko 30.000 prostornih metara plina po satu što je samo 22,9 posto ukupne količine plina koja inače stiže iz Rusije. Situacija se mijenjala iz sata u sat, pa je tijekom poslijepodneva isporuka plina pala na 15 posto.

Iz Ine su građane, bolnice, vrtiće, škole..., premda oni imaju prioritet u opskrbi plinom, pozvali neka maksimalno racionaliziraju potrošnju tog energenta jer se domaćom proizvodnjom te količinama plina u podzemnom skladištu Okoli ne mogu zadovoljiti potrebe RH.

Prvi koji su već osjetili redukciju veliki su potrošači, odnosno HEP, Valjaonica cijevi Sisak... Hrvatskoj elektroprivredi isporuka plina smanjena je na 12.000 prostornih metara po satu, ali zbog toga neće biti redukcije struje za građane.



Grafika: Poslovni.hr

– Potpuno smo spremni za ovu izvanrednu situaciju. To što nam Ina isporučuje tehnički minimum plina neće utjecati na naše korisnike – tvrdi Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a, dodajući da se HEP sada umjesto plinom koristi loživim uljem kao gorivom.

Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, napominje da, nastavi li se i u veljači izrazito hladno vrijeme, a Rusija bude i dalje uskraćivala plin, “Hrvatsku ni Bog ne može spasiti”.

Skupa jeftinoća
– Kad bi Rusija podigla isporuku plina i na 100.000 kubika po satu, i to bi bilo premalo jer je potrošnja tog energenta ekstremno velika – tvrdi Šunić. Zbog krizne situacije i radi uštede plina, udruga kojoj je na čelu predlaže Vladi da se početak drugog školskog polugodišta odgodi za sedam dana. Tako bi učenici u klupe umjesto 12. siječnja sjeli tek za tjedan dana. Šunić tvrdi da je Hrvatskoj sada na naplatu došla i nerealno niska cijena plina koji je prije koji dan ipak poskupio 20-ak posto.

– Godišnje se broj novih potrošača plina povećava za 50.000. Da plin nije spadao u socijalnu kategoriju, potrošnja ne bi bila tako velika – tvrdi Šunić. Ističe da je njegova udruga još prije predlagala da plin poskupi za sve osim za socijalno ugrožene.

– Ovako je Ina izgubila novac zbog jeftinog plina i nije izgradila skladište tog energenta – objašnjava Šunić. On pak vjeruje da ruska obustava plina ne bi smjela dugo potrajati jer Rusija zapravo više iskazuje svoju moć i pokazuje tko je gazda.

Vlada će sutra održati sastanak zbog situacije s plinom, ali već se čuje da se zapravo ne može puno toga napraviti kako bi se Hrvatska izvukla iz plinske drame. Spas bi se mogao potražiti u dogovoru s Italijom koja s Inom u sjevernom Jadranu ima zajedničke plinske platforme, pa bi prema nekim idejama Italija Hrvatskoj mogla prepustiti veće količine plina. Mogao bi se pak zatražiti interventni uvoz plina preko talijanskog dobavnog smjera koji je neovisan o Ukrajini. Miljenko Šunić pak kaže da su regulatorne agencije u Italiji zabranile prodaju plina.

Iz Plinacroa, nacionalnog operatora plinskog transportnog sustava, jučer su izvijestili da su Uprava za energetiku, Plinacro i Ina počeli provoditi mjere osiguranja nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca. Tako je izdan nalog industrijskim kupcima neka smanje potrošnju na minimalne količine nužne za održavanje uređaja. Zagrebačka Gradska plinara smanjila je isporuku plina 131 tvrtki.

Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine najavljuje da Hrvatska ove zime neće imati većih problema s grijanjem.


Sofija i Kijev predlažu neovisne kontrole isporuka ruskog plina

Bugarski predsjednik Georgij Parvanov i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko složili su se u utorak da bi na mjestima za distribuciju plina između Rusije i Ukrajine trebalo postaviti neovisne kontrolore kako bi nadzirali isporuku plina, objavio je ured bugarskog predsjednika. U telefonskom razgovoru u utorak, nakon prekida isporuka ruskog plina Ukrajini, "dvojica predsjednika ocijenila su da je zbog razlika u podacima o količini plina koji stiže u Ukrajinu, važno (...)" poslati neovisne kontrolore, kaže se u priopćenju. Bugarski premijer Sergej Stanišev ranije je izjavio da je dobio "proturječna" objašnjenja o količini plina isporučenog Ukrajini iz Rusije nakon razgovora s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i potpredsjednikom ukrajinske vlade Hrihorijem Nemirijem. Stanišev je najavio da će Bugarska na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u četvrtak i petak predložiti "slanje neovisnih kontrolora na šest mjesta za distribuciju plina na rusko-ukrajinskoj granici." Parvanov je upozorio da Bugarska nema alternativu za plin te da kriza može postati ozbiljna. (H)


Italiji izravna isporuka

Kako bi se osigurala od problema u opskrbi plinom, Italija je povećala uvoz zemnog plina iz Libije, Alžira, Nizozemske, Norveške i Velike Britanije. Italija uvozi iz Rusije godišnje 22 milijarde kubika plina, što je 28 posto ukupnih talijanskih potreba. No, postoje i talijansko-ruski ugovori koji jamče sigurnost talijanskim potrošačima. Ruski Gazprom će, na primjer, od 2009. izravno na talijanskom tržištu prodavati svoj plin u idućih 30 godina na osnovi ugovora s talijanskom tvrtkom ENI. (S. T.)


Ukrajina i Rusija nastavljaju razgovore o plinu u četvrtak

Ukrajina i Rusija nastavit će u četvrtak u Moskvi pregovore o uvjetima isporuke i tranzita ruskoga prirodnog plina za 2009. godinu, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare u Kijevu čelnik ukrajinske tvrtke Naftogaz Oleg Dubina, a prenose ruski mediji. Dubina će se sastati u Moskvi s čelnikom ruskog plinskog diva Gazproma Aleksejem Millerom. Dubina je odbacio optužbe Gazproma da Ukrajina krade plin namijenjen Europi i ustvrdio je da Kijev poštuje sve svoje obveze po tom pitanju nako što je niz europskih zemalja izvijestio o dramatičnom smanjenju ili čak prestanku isporuke ruskog plina koji u Europu preko Ukrajine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije