Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako produžiti sezonu

Hrvatskoj manjkaju hoteli

Grgo Jelavic/PIXSELL
VL
Autor
Radmila Kovačevć
26.09.2018.
u 08:47

Zimmer frei raste i dodatno pada udio hotelskog smještaja, upozorava F. Matušić

Austrija i Mađarska uspjele se dobrano rastegnuti turističku godinu i samo 40 posto noćenja uberu u tzv. špici sezone. Hrvatska u vršnim mjesecima upiše 86 posto svih turističkih noćenja, a sa sezonalnošću se bolje nosi i turizam Crne Gore, gdje ljeti ostvare 76 posto turističkog prometa.

– Dvadesetak dana oko Božića i Nove godine, naša je obala puna gotovo kao u ljetnoj špici. U tome smo lider u regiji – kazao je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore na konferenciji u Zagrebu “Može li hrvatski turizam 365? – 2 korak”.

– Malo je mjesta u svijetu, koji na tako malo prostoru, imaju toliko vrhunskih turističkih brendova, a oni praktički sami dovode svoju klijentelu. To su gosti koji noćenje plaćaju i do 3000 dolara, što se ne može uspoređivati s prihodom bilo kojeg apartmana u privatnom smještaju. Ne, ne bojimo se betonizacije obale, okrećemo se i zimskom turizmu, na Bjelasici ćemo do kraja imati 250 kilometara ski staza, a na obali je u planu svega još nekoliko resorta – ističe Radulović.

Za predstavnike zagrebačke konzultantske kuće Horwath HTL upravo u tom grmu i leži zec. Smatraju da hrvatski turizam, pogotovo kad se radi o produljenju sezonu, čini nekonkurentnim upravo manjak hotelskih soba, odnosno činjenica da hoteli čine svega 15-16 posto smještajnih kapaciteta turizma.

Slično razmišljaju i u Ministarstvu turizma, a državni tajnik Frano Matušić ističe da se udio hotelskog smještaja smanjuje zbog u rasta privatnog smještaj, te da će se o toj problematici morati otvoriti posebni razgovori. Kako god, putevi turističkog razvoja su različiti.

Za razliku od Crne Gore, Albanija se, primjerice, kako reče ministar turizma te zemlje Blendi Klosi, želi nametnuti kao – netaknuta ljepota.

Slovenski ministar gospodarstva Slavko Počivalšek bez puno filozofiranja kaže da je topla voda već otkrivena i da slovenski turizam ima jasan uzor u austrijskom.

>> Mrežnica: Vesela livada i Otok ljubavi

1/20
Ključne riječi

Komentara 6

MU
mulag
08:48 26.09.2018.

da ,,,da stoje prazni 8 mjeseci

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:17 26.09.2018.

tako je treba zatvoriti sve domeće iznajmljivače kako ovih dana sugeiraju hotelski lobiji i medijska propaganda kojima ti isti hoteli plaćaju reklame

DO
doktorica
09:56 26.09.2018.

ma šta pričaju,imali smo hotelski kompleks Haludovo,koje je sada ruševina,a nekad sjecište elitnog turizma,pa su to upropastili i nitko ne odgovara za to!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije