Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUŠKO VUJNOVIĆ

Hrvatskoj izručen osuđeni ratni zločinac koji je ubio civila u vrijeme Domovinskog rata

interventna policija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
28.11.2020.
u 15:06

Osuđenik je živio u SAD-u, a u međuvremenu je dobio i američko državljanstvo. Uhićen je na frankfurtskom aerodromu dok je iz SAD-a preko Frankfurta letio za Beograd.

U zagrebačkoj zračnoj luci hrvatskoj policiji u četvrtak je predan Duško Vujnović (55), koji je 17. kolovoza uhićen u Njemačkoj nakon što je na šibenskom sudu u odsutnosti osuđen za ratni zločin.

Navodeći samo inicijale MUP je u subotu izvjestio da je Vujnovićeva primopredaja obavljena temeljem europskog uhidbenog naloga kojeg je raspisao Županijski sud u Šibeniku zbog izdržavanja kazne zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Vujnović je osuđen da je 12. studenog 1993. godine u Drnišu, tijekom oružanih sukoba između hrvatskih oružanih snaga i odmetničkih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine ubio jednog civila. Djelo je okvalificirano kao ratni zločin te je Vujnović  1997. osuđen u odsutnosti na 10 godina zatvora.

Osuđenik je živio u SAD-u, a u međuvremenu je dobio i američko državljanstvo. Uhićen je na frankfurtskom aerodromu dok je iz SAD-a preko Frankfurta letio za Beograd.

Prije upućivanja na izdržavanje kazne u nekoj od kaznionica, Vujnović će prvi biti smješten u remetinečkom zatvoru.

Budući da je osuđen u odsutnosti, imat će pravo na obnovljeni postupak i suđenje u svojoj nazočnosti.

Komentara 27

GO
goriodgorijeg
15:37 28.11.2020.

A što je sa onima iz Vukovara i Škabrnje koji su ubijali i silovali više od jednog civila, ranjenika, djecu?????

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
16:14 28.11.2020.

Dobro je, jednog po jednog! "Budući da je osuđen u odsutnosti, imat će pravo na obnovljeni postupak i suđenje u svojoj nazočnosti...." To je greška, priliku je imao na suđenju, nije se odazvao, presuda bi trebala biti konačna. S druge strane, i za Grubore nitko do sada nije odgovarao, što je sa time?! Zločin je zločin, bez obzira na nacionalnost...

DU
Deleted user
16:56 28.11.2020.

Zasto ponavljanje postupka??? Jel imao priliku da se bani,,,jest,,,,zasto je izbjego on samo zna.......Zato presuda mora biti konacna i bez ponavljanja postupka.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije