Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fleksibilnije korištenje

Hrvatskoj 135 milijuna eura zbog koronakrize: Europska komisija odobrila preusmjeravanje pomoći

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic is welcomed by European Commission President Ursula von der Leyen at the EU Commission headquarters in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.09.2020.
u 13:31

Europska unija je u odgovoru na posljedice koronakrize omogućila fleksibilnije korištenje kohezijskih sredstva i zahvaljujući tome moguće se ovakve promjene u operativnim programima.

Europska komisija je u četvrtak odobrila promjene u hrvatskom operativnom programu "Konkurentnost i kohezija", kojima se 135 milijuna eura kohezijskih sredstava preusmjerava za pomoć u suočavanju s koronakrizom.

Prema priopćenju Komisije, od tih 135 milijuna, 50 milijuna je namijenjeno za kupovinu zaštitne i medicinske opreme za preko 1200 bolnica, ostalih zdravstvenih institucija i domova za starije. Skoro 85 milijuna namijenjeno je za hrvatska mala i srednja poduzeća kao pomoć za nastavak njihova poslovanja i spašavanja radnih mjesta.

Osim toga, cijeli program bit će financiran u 100-postotnom iznosu europskim sredstvima, bez potrebe za sufinanciranjem nacionalnim sredstvima.

"Kohezijska politika igra važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i poticanju održivog oporavka. Zahvaljujući zajedničkim i brzim naporima hrvatskih vlasti i Komisije, ova sredstva pružaju prijeko potrebnu pomoć i potporu zdravstvenom sektoru i gospodarstvu zemlje", izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

Europska unija je u odgovoru na posljedice koronakrize omogućila fleksibilnije korištenje kohezijskih sredstva i zahvaljujući tome moguće se ovakve promjene u operativnim programima.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Branitelj2020
17:31 10.09.2020.

Jako sam zahvalan EU komisiji i EU kvislinzima na vlasti u Hrvatskoj što nam EU na kapaljku vraća naše hrvatske novce koje smo uplatili u proračun EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije