Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podržavaju prosvjede

Hrvatsko kulturno vijeće protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Đuro Vidmarović
Goran Stanzl/PIXSELL
23.03.2018.
u 22:01

Iz HKV-a procjenjuju da je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK "jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovome", kako ocjenjuju, " izvana nametnutome nam pitanju".

Udruga Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) priopćila je u petak navečer da se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije (IK) u Hrvatskom saboru te kako podržavaju legitimne prosvjede protiv IK.

Iz HKV-a procjenjuju da je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK "jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovome", kako ocjenjuju, " izvana nametnutome nam pitanju".

Napominju da se ovo pitanje ne tiče samo jedne stranke i njezine stranačke discipline.

HKV u priopćenju poziva odgovorne da "poslušaju bilo hrvatskoga naroda i vrjednote Ustava Republike Hrvatske" te da se, na čelu hrvatskoga naroda i njegova sustava vrijednosti, identiteta i prosperiteta, zauzmu za referendumski put rješavanja "nametnutoga nam razdora".

Đuro Vidmarović
1/5

Interpretativna izjava, navodi se u priopćenju, tek je djelomično zahvaćanje u srž, a u slučaju ratifikacije Konvencije, po mnogim pravnim tumačenjima, nema nikakvo pravno značenje .

Iz HKV-a procjenjuju da se Konvencijom želi zadirati u većinski svjetonazor, u hrvatsko školstvo, sudstvo i legislativu, a sve bez demokratskog propitivanja oko prevladavajućeg stajališta.

Hrvatsko društvo i bez ove Konvencije prepoznaje sve oblike obiteljskog nasilja, a manjkavosti u trenutačnom sustavu zaštite žena, kažu iz HKV-a, može i mora u konačnici samo otkloniti.

"Sredstva i snage treba usmjeriti izravno na zaštitu žena, umjesto da se ona - kako je to predviđeno Istanbulskom konvencijom - usmjeravaju na cijeli niz posredničkih struktura, bez jasno razrađenog lanca odgovornosti i kontrole unutar matične zemlje", zaključuje Upravni odbor HKV-a.

Komentara 27

MA
Majur
22:28 23.03.2018.

Referendum?!?!.....A,ne ne ne,pa neće valjda lgbt zajednica i desetine nevladinih udruga dati većini da odlučuje...gdje bi tu tolerancija bila?:))))....sad će i vas u HKV-u “oprati” da ste fašisti,lizači oltara,kamenjarci...itd itd....tolerancija do neba.

DU
Deleted user
23:15 23.03.2018.

ma kakva zastita zena, nigdje u hrvatsom zakonu nepise da muz smije tuci I napastovat zenu nego suprotno a to sto zakon to neprovodi neznaci da ce poceti sa nekakvim novim zakonom koji samo ponavlja stari, zivot ne odredjuju zakoni I konvencije nego ljudi (naravno mislim I na ljude zenskog roda nekad se reklo zene) svojim ponasanjem I nacinom na koji idu kroz zivot

PI
pinkec
08:26 24.03.2018.

Pinkec je za prosvjed protiv Istanbulske Konvencije, jer ne vjeruje udrugaama GRIEVO, koje se financiraju iz državnog proračuna da će išta pomoći, a moraju od nečega živjeti! Imamo nešto slično sa GRECO grupi, koja radi na sprečavanju korupcije, tako dada u Hrvatskoj korupcije uopće nema!? A vi najbolje znate koliko je to istina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije