Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
registarske pločice

Dizajneri se žale ministarstvu: Budite dosljedni i poštujte vlastite natječaje

tablice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
10.04.2015.
u 10:33

Dizajneri smatraju da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike

Na odluku ministra Ranka Ostojića da nove registarske pločice – koje će biti u primjeni od 1. srpnja – ipak imaju hrvatski grb, reagiralo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD). Navode da "izražavaju zabrinutost zbog informacije o neusvajanju nijednog od tri nagrađena rješenja u natječaju Ministarstva unutarnjih poslova za dizajn novih registarskih pločica te zbog povlačenja odluke o usvajanju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića."

Stoga Hrvatsko dizajnersko društvo apelira na  Ministarstvo unutarnjih poslova  da "u skladu s rezultatima natječaja, odnosno odlukom mjerodavnog višečlanog  Ocjenjivačkog suda  sastavljenog od relevantnih stručnjaka, implementira stručno elaborirano i suvremeno rješenje, koje je ujedno i prvonagrađeno natječajno rješenje, te da na taj način izrazi dosljednost i poštovanje u provođenju vlastite natječajne procedure, kao i poštovanje prema neovisnim strukovnim kriterijima."

Dizajneri smatraju da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda.

- Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika kojim komuniciraju sva tri nagrađena natječajna rješenja govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, o nepostojanju osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom, te konačno - o nepoštivanju institucije javnog natječaja iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti – navodi upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva koje je dalo podršku nagrađenom autorskom rješenju navodeći da ono uključuje "osuvremenjivanje vizualnog identiteta hrvatske države, prepoznatog od dizajnerske zajednice".

>> Ostojić: Zbog svega vraćamo grb! Karamarko očito ne zna kako izgleda znak na zastavi HDZ-a

Komentara 23

BR
brčko
10:58 10.04.2015.

ne razumijem zašto se uopće treba mijenjati tablice? treba ih ostaviti kakve jesu i staviti plavo polje sa europskom oznakom i to je to.

OK
okvardz
11:00 10.04.2015.

Samo neka se žale. Hrvatski grb treba ostati i u zakon treba dodati da ga nikada nitko više nemože promjeniti.Nakon ovih dizajnera zakoju godinu doći će novi a oni će ima ti svoju ideju kako bi zaradili pa čemo moratii opet nešto mijenjati a nepotrebno.Moramo se truditi da obilježja Hrvatske u budučnosti ostanu netaknuta a ne da svaka generacija to mijenja.Hrvat sam bio i Hrvat ću biti pod Hrvatskom zastavom sa Hrvatskim grbom sa kojima se ponosim i ne zanimaju me uopšte dizajneri i njihove ideje jer oni koji su te Hrvatske oznake stvorili sigurno su imali neki razlog da to tako poslože. Moda i državna obilježja neidu zajedno jer moda se mijenja svaki dan a državna obilježja ostaju ista dok god postoji države pa i nakon toga ostaju ista.

Avatar bok
bok
11:00 10.04.2015.

Po meni najmanje 80% Hrvata voli Hrvatski grb i ne zeli da ga se ukloni. Dakle vlast nije trebala ni raspisati taj natjecaj- kako se "najelegantnije" moze rjesiti naseg grba. Designeri nisu krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije