Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najvažniji je timski rad

Hrvatski vojnici pobijedili na natjecanju desetina u Poljskoj

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
16.06.2020.
u 12:47

Na izrazito teškom i fizički zahtjevnom natjecanju, hrvatska vojna postrojba odnijela pobjedu

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj pobjednici su u održanom natjecanju desetina Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj pobjednici su u natjecanju desetina koje je održano u subotu 13. lipnja 2020. u organizaciji satnije „Munje“ 3. bojne 2. konjičke pukovnije Kopnene vojske SAD-a. Ukupno se natjecalo šest desetina, i to tri iz američkog kontingenta te po jedna desetina iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta.

Natjecanjem se testirala fizička pripremljenost i timski rad u fizički stresnom okružju, natjecatelji su na četiri radna mjesta  morali svladati različite zadatke i u najkraćem vremenu prijeći udaljenost od oko pet kilometara. Zadatke su izvodili u odori, sa zaštitnim prslukom i pločama, cijelo vrijeme noseći sa sobom po četiri kanistera napunjena vodom i metalnu polugu za vuču. Prvi zadatak natjecatelja je bio napraviti 200 marinaca, idući zadatak je bio vući ranjenika 100 metara uzbrdo i natrag, dok je treći zadatak najecatelja bio nositi dva kanistera na dužini od 50 metara i natrag. Posljednji zadatak desetine je bio napraviti 100 čučnjeva, 100 prebacivanja s jednog ramena na drugo te 100 pregiba s polugom za vuču te se trčeći i dalje pod opterećenjem vratiti do startne točke.

Jedan od natjecatelja, poručnik Matija Sabađija, je izjavio: "Dobar je osjećaj da smo najbolji." Također je naglasio kako je u ovakvim vrstama natjecanja važan upravo timski rad.



Drugi natjecatelj, vojnik Jerko Galešić je nakon prolaska kroz cilj izjavio: „Bilo je naporno. Radili smo kao tim i podjednako podijelili teret. Bitno je da smo sve odradili timski jer natjecanje je bilo gotovo tek kad je zadnji od nas stigao na cilj. Najzahtjevnija radna točka je bila vuča ranjenika uzbrdo. Do samog cilja nismo znali da smo pobjednici.“

Svrha ovog natjecanja je promoviranje zdravog načina života te podizanje psihičke i tjelesne sposobnosti desetina. Tijekom održavanja natjecanja, poštovale su se sve propisane mjere.

 

Komentara 1

FM
fmica
16:20 16.06.2020.

to su zasluge bivšeg ministra obrane....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije