Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNI POŽARI

Hrvatski vatrogasci objasnili zašto se treba zabrinuti zbog Amazonije

Požar u Amazoniji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
23.08.2019.
u 19:05

Amazonski bazen dom je za 200 milijuna grla stoke, a rančeri koji istu uzgajaju odgovorni su za 80% deforestacije na tom području budući da je najuobičajeniji način stvaranja novih pašnjaka upravo spaljivanje šumskog pokrova, napisali su vatrogasci Supetra u objavi na Facebook-u.

Da je Amazonija pluća našeg planeta ovih je dana naglašeno više nego ikad upravo zbog toga što se nalazi pred najvećom opasnošću. Riječ je o požarima u Amazonskoj prašumi koji se ne stišavaju, a naši su supetarski vatrogasci objasnili zašto se, unatoč negiranjima nekih svjetskih čelnika, treba zabrinuti oko ove situacije.

"Ako se kojim slučajem pitate što smo se toliko uzpizdili oko ovih požara u Amazonskoj prašumi u svoju obranu navest ćemo samo nekoliko podataka jer ništa čovjeka toliko ne dozove sebi kao niz brojeva", započeli su objavu na Facebook-u.

Prvo su u sedam kratkih natuknica nabrojili činjenice o gorućoj prašumi. Od njih su najvažnije da je Amazonska prašuma dom za dva milijuna biljnih vrsta, jednoj desetini svih poznatih životinjskih vrsta i milijunu pripadnika amazonskih plemena

"Amazonija sadrži točno polovicu tropskih prašuma na našem planetu. Prostire se kroz 8 južnoameričkih država (Brazil, Boliviju, Peru, Ekvador, Kolumbiju, Venecuelu, Surinam i obje Gvajane... običnu i Francusku), da je Amazona država bila bi površinom deveta najveća država na svijetu. Preko 20% ukupne količine kisika na Zemlji proizvede se u njenim prašumama te se procjenjuje da se šume apsorbiraju oko 2,4 milijardi tona ugljičnog dioksida, a čak četvrtinu svega apsorbira upravo Amazonija", navode u objavi.

Deforestaciju i konkretno požare su ilustrirali u brojkama, naglašavajući kako je "Amazonija je samo od siječnja do srpnja ove godine izgubila oko 3500 kvadratnih kilometara šuma", što je naša cijela Istra.

"U posljednjih tjedan dana na tom je području zabilježeno gotovo 10.000 pojedinačnih požara. Ukupan broj zabilježenih požara u Amazonskim prašumama od početka godine do danas prelazi brojku od 72000, za usporedbu u istom periodu prošle godine zabilježeno je 40.000 požara. Dim požara Amazonski prašuma zacrnio je nebo i pretvorio prošlog ponedjeljka dan u noć u najvećem brazilskom gradu São Paulu koji je od istih udaljen 2700 kilometara. Amazonski bazen dom je za 200 milijuna grla stoke, a rančeri koji istu uzgajaju odgovorni su za 80% deforestacije na tom području budući da je najuobičajeniji način stvaranja novih pašnjaka upravo spaljivanje šumskog pokrova (usput, imali bi i mi u priobalju štošta reći na ovo)", napisali su vatrogasci Supetra u objavi na Facebook-u.

Brazilska vojska pripravna za borbu protiv požara u Amazoniji 

 Brazilska vojska spremna je braniti amazonske šume, poručio je u petak zapovjednik oružanih snaga Edson Leal Pujol usred rastućeg međunarodnog pritiska i poziva za čvršćom akcijom u borbi protiv požara, dok je predsjednik Jair Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

"Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije, poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", rekao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji. 

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija. 

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su pojačali međunarodnu zabrinutost oko požara u Amazoniji.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u lipnju ublažavao zabrinutost oko klimatskih promjena. 

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on "duboko zabrinut" zbog požara i "njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa", te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode.

 

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar doog_kool
doog_kool
19:23 23.08.2019.

Nikoga briga za ovo. Nazalost. Polako,ali sigurno unistavamo sve oko nas,covjek je daleko najveca stetocina na kugli zemaljskoj unatoc zdravom razumu kojega je dobio na dar.

Avatar Asterix
Asterix
19:49 23.08.2019.

Dok se političari dogovore umjesto Amazonske prašume imati ćemo Amazonsku livadu.

Avatar Bond007
Bond007
20:01 23.08.2019.

Ljudi opustite se, jer uskoro idemo na Mars !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije