Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSKI DNEVNICI

Hrvatski učenici izostali 10 milijuna sati

14.11.2008.
u 19:19

Hrvatski osnovci i srednjoškolci u protekloj su školskoj godini s nastave izostali gotovo deset milijuna sati. Prema podacima e-matice Ministarstva obrazovanja, većina je izostanaka, točnije 9,118.000, opravdano, a oko 860 tisuća sati je neopravdano.

Prate ih u stopu
Očekivano, srednjoškolci markiraju više od osnovaca, a rekorderi su oni iz Primorsko-goranske županije, u kojoj svaki učenik srednje škole ima u prosjeku sedam neopravdanih sati. U stopu ih prate kolege iz Šibensko-kninske županije, čija su 4664 učenika lani skupila 23.552 neopravdana sata, te đaci iz škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s više od 105 tisuća neopravdanih.

Bježanje s nastave nije strano ni osnovcima koji su u protekloj školskoj godini zaradili 196.270 neopravdanih. Očekivano, dečki su u markiranju hrabriji, pa je većina neopravdanih njihova, točnije, 132.859 sati. Najiskusniji osnovci u markiranju su đaci Međimurske županije, u prosjeku s neopravdanim 2,61 satom, dok oni iz Krapinsko-zagorske županije s prosjekom od 0,12 neopravdanih sati za markiranje gotovo i ne znaju.

Da je markiranje jedan od dražih hobija ustanovila je i Smiljana Zrilić sa Sveučilišta u Zadru, koja je u srednjim školama u Zadru, Obrovcu i Korčuli provela istraživanje sa 560 srednjoškolaca i roditelja. Prema njezinim podacima, samo nešto više od osam posto učenika nema neopravdanih sati. Njih 4,5 posto godišnje skupi čak 40 neopravdanih sati, a najveći broj đaka, njih oko 70 posto, u školskoj godini markira do 20 puta.

Razlog su ocjene
– Što se tiče opravdanih sati, većina učenika, njih 30 posto, ima do 25 opravdanih sati, ali zabrinjava podatak da 16 posto učenika ima opravdano čak 100 sati. Bez obzira na to što se ti sati bilježe kao opravdani, pitanje je kako učenik može svladati gradivo s tolikim izostancima s nastave – pita se Zrilić.

Rezultati njezina istraživanja pokazali su i da je najčešći razlog bježanja s nastave izbjegavanje slabe ocjene. Zanimljivo je i da gotovo polovica ispitanih roditelja tvrdi da nikada djetetu ne bi opravdala bezrazložni izostanak. S druge strane, 12 posto roditelja to radi uvijek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije