Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE MLADIH TALENATA

Hrvatski učenici debatirali na Harvardu: Sudjelovali na najvećoj svjetskoj simulaciji UN-a

Učenici na Harvardu
Foto: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti
1/4
14.02.2020.
u 13:46

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda.

Jedanaesti put za redom učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti sudjelovali su u najvećoj svjetskoj simulaciji debate Harvard Model United Nations, koja se održala u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard od 28. do 31. siječnja.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Kako navode iz priopćenja Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, naši su se delegati marljivo pripremali tjednima s mentoricom, prof. Majom Breitenfeld, prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija. Ove godine  učenici su predstavljali Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije.

Čak deset učenika Prve privatne gimnazije uspješno je vodilo argumentiranu raspravu o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju.

Prilikom sudjelovanja na konferenciju HMUN 2020. učenici su također izdvojili vrijeme i posjetili neke od znamenitosti Bostona i okolice. Posljednji dan svoje male američke turneje proveli su u inspirativnom i ugodnom razgovoru s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof.dr. Vladimirom Ivkovićem.

Ovaj ugledni doktor neuroznanosti dio je istraživačke biomedicinske skupine koju je odabrala NASA za integrirano istraživanje promjena u fiziologiji i ponašanju astronauta uslijed dugoročnog boravka u svemiru. S njime su proveli inspirativno prijepodne, razgovarajući o znanosti, astronautima, svemirskim istraživanjima i fiziologiji čovjeka u takvim ekstremnim uvjetima. 

- Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješnog debatiranja približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju - navodi se u priopćenju Prve privatne gimnazije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije