Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG DRUGOG LOCKDOWNA

Hrvatski sezonci na čekanju: Da nema korone, njih više od 30 tisuća sada bi pakiralo kofere

Nel Pavletic/PIXSELL
10.11.2020.
u 18:13

Ove godine mnogi su imali plan za zimske sezone posušiti minuse što ih je koronavirus ostavio tijekom ljeta, ali i skratio lanjski angažman u Alpama. No, planove im je pokvarila - korona

Drugi lockdown u Austriji poremetio je planove 30 tisuća sezonskih radnika iz Hrvatske koji su prijašnjih godina u ovo doba već bili spremni za novu sezonu.

Ove godine mnogi su imali plan za zimske sezone posušiti minuse što ih je koronavirus ostavio tijekom ljeta, ali i skratio lanjski angažman u Alpama.

- Planovi su im pokvareni u toj mjeri, da će se početak sezone pomjeriti za nekih desetak dana. Ali da zimske sezone i skijanja u Austriji neće biti, to ne dolazi u obzir - pojasnila je Aleksandra Bertelt, istarska vlasnica privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju, za Slobodnu Dalmaciju.

 Da je bilo kako je planirano, puno naših sezonaca bilo bi na poslu već u posljednjem tjednu studenoga ili prvom tjednu u prosincu.

- Sve je na nekoj vrsti čekanja. Ljetna sezona u Alpama i općenito u Austriji bila je neočekivano dobra. Domaći su većinom ostajali na odmoru u svoj zemlji, dok su Nijemci zbog izostanka sezone kruzing putovanja mijenjali planove i putovali u prvo južno susjedstvo. Ljetna sezona trajala je do kraja rujna ili početka listopada, da bi potom došlo do zatišja u potražnji za radnom snagom. Naši sezonci uglavnom su se vratili doma, pa i oni s cjelogodišnjim poslovima, jer koriste godišnji odmor ili su na 'kurzarbeitu', gdje im poslodavac isplaćuje 60 posto plaće, koje mu kasnije refundira država – pojašnjava Bertelt i konstatira da je u listopadu i prvim danima studenoga u odnosu na lani dosta manji broj upita.

- I hotelijeri kalkuliraju, što je razumljivo s obzirom na situaciju. Jedni rade na način da uzimaju broj rezervacija što ih imaju u ovom trenutku za udarne mjesece i shodno tome prilagođavaju broj radnika, dok drugi angažiraju isti broj kao lani. Ja se, vođena iskustvom s Jadrana ove godine, kada su gosti rezervirali dva ili tri dana prije dolaska, usudim prognozirati da će prvi imati problema odmah nakon otvaranja u prosincu. Tada ćemo i mi imati "tsunami", jer ćemo u kratkom vremenu biti zatrpani potražnjom za svim profilima radnika - dodaje Bertelt koja je uvjerena da će se sigurno opet posve približiti brojkama od lani.

Inače, Hrvatima od ove godine više nije potrebna radna dozvola za rad u Austriji jer je ta zemlja početkom srpnja potpuno otvorila svoje tržište rada za naše državljane.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar JPlesi
JPlesi
02:41 11.11.2020.

sve ovo čeka i nas koji radimo lako moguće....no ljudi ne kuže i dalje igru koja se radi ...no sve jedno kužili ili ne kužili prekasno je za sve pa taman i da kuže nema svrhe jer se više ne može ništa...počelo sve zbivati i naum je već debelo u akciji....kontrola nad svima nama je već uspostavljena jer ako i promislimo malo bolje omreženi jesmo i samo još da ta cjepiva podjele svima tek onda smo svi robovi mreže i onoga što će poželjeti raditi od nas....kao npr.daljinski upravljać budemo uskoro svi i kao oni roboti kojima se igramo na daljinu to ćemo i mi postati ...samo da ta cjepiva podjele i da nam ih uvaljaju ..no ne isplati se više ljudima pojašnjavati jer su i onako svi previše pametni pa znaju ...biti će kako bude i kako smo si sami odredili...

VZ
vzzzbx
18:25 10.11.2020.

Ne umanjujte brojke....

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
18:20 10.11.2020.

Hrvatski sezonci na čekanju: Da nema korone, njih više od 30 tisuća sada bi pakiralo kofere i tražilo svoj kruh, svoju zaradu, svoju spašenje i svoje veselje vanka domačeg balkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije