Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova kultne zgrade

Hrvatski se može i dograditi, ali mora se utvrditi sadržaj

hrvatski
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
08.12.2014.
u 15:36

Tri su mogućnosti, ‘gola’ sanacija vrijedna sedam i pol milijuna kuna, da se 16,200.000 kuna uloži u sanaciju, prilagodbu i nužnu dogradnju, a treći scenarij obuhvaća spomenute zahvate i dodaje još dva krila

Zgrada Hrvatskog doma može donijeti novu društvenu korist mnogim naraštajima. No, dok ne utvrdimo što ona treba biti, obnova nema smisla – kaže Martina Furdek Hajdin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Grada Karlovca.

Dva dodatna krila?

A upravo se raspravom, ali i projektom Grada i mreže udruga u nezavisnoj kulturi Kaoperativom pokušava prostor sadržajno osmisliti, utvrditi što bi bio program društveno-kulturnog centra koji bi se tamo ustanovio.

– Namjera je uključiti i građane da kažu što ih zanima, što žele u prostoru i kako bi htjeli s njim upravljati – kaže Denis Mikšić iz Udruge za društveni razvoj Ka-matrix, koja je na tu temu i organizirala tribinu na Maloj sceni Hrvatskog doma u sklopu projekta Making Space for Active Community.

Razmatraju se tri mogućnosti obnove. Jedna je ‘gola’ sanacija i vrijedna je sedam i pol milijuna kuna, druga mogućnost je da se 16,200.000 kuna uloži u sanaciju, prilagodbu i nužnu dogradnju, a treći scenarij obuhvaća spomenute zahvate i dodaje još dva krila na istočnoj i zapadnoj strani zgrade, čime bi se dobio dodatan prostor, ali i oslobodio prostor za ljetne sadržaje na otvorenom.

Taj zahvat je procijenjen na 27 mlijuna kuna. Hrvatski dom je moguće obnoviti pomoću sredstava Europskog socijalnog fonda, no prije toga valja utvrditi kakve sadržaje u tom prostoru Karlovčani žele.

Sociološko istraživanje koje je Pero Desović proveo za potrebe Gradskog programa za mlade otkriva da su najveći interesi mladih glazba, film i fotografija. No, društveno-kulturni centar ne bi bio namijenjen samo mladima, mada su oni baza korisnika.

Atelje, kinodvorana...

– Moraju postojati klupski prostori, za smještaj gostiju, plesna dvorana, atelje, kinodvorana. Velika dvorana treba biti višenamjenska – kaže koordinator Kaoperative Domagoj Šavor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije