Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASAN I ZAKON O STRANCIMA

Sabor velikom većinom izglasao Zakon o obnovi Zagreba, protiv bila samo 4 zastupnika

Foto: Screenshot
1/3
11.09.2020.
u 11:34

Današnjim glasovanjem Hrvatski sabor zaključit će dvotjednu izvanrednu sjednicu.

Hrvatski zastupnici danas su izglasali Vladin prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, koji je pogodio navedeno područje 22. ožujka. U potresu je poginula jedna osoba te je nanesena znatna materijalna šteta. 

VIDEO: Hrvatski sabor

Tijek događaja:

11:55 – Predstavnici saborskih klubova počeli su s iznošenjem otvorenog stajališta. Prvi koji je trebao govoriti jest Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta. Međutim, kako nije bio prisutan, umjesto njega govorio je Damir Bakić iz Lijevo-zelene koalicije. 

Bakić je govorio o inicijativi četiriju profesorica za posluživanje besplatnog školskog obroka za učenike te im dao podršku. 

11:45 – Danas je izglasan i Zakon o strancima. Za zakon je bilo 77 zastupnika, dok je 37 zastupnika bilo suzdržano, a protiv je bilo 23. Ukupno je glasovalo 137 zastupnika. 

11:36 – Sabor je izglasao Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Za zakon je glasalo 124 zastupnika, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano, a četiri protiv. Ukupno je glasalo 138 zastupnika Hrvatskog sabora. 

11:29 – Krešo Beljak pozdravio je veliki broj prihvaćenih amandmana oporbe u prijedlogu Zakona, no ne smatra ga idealnim zakonom. Potvrdio je da će ga podržati njegov klub.

11:23 – Božo Petrov iz Mosta zatražio je stanku uime svojeg kluba. 

– Svaka Vlada treba omogućiti pristojan život. To se čini tako da se omogući poštena cijena rada. To se čini transparentnošću. Ja u zadnja dva tjedna to ne vidim od ove Vlade – istaknuo je Petrov. 

– Ovim zakonom omogućujete veliki sukob interesa – kazao je i poručio zastupnicima koji imaju nekretninu u potresom pogođenom području da ne glasaju. 

10:13 – Počelo glasovanje o amandmanima koje Vlada nije prihvatila. 

10:11 – Peđa Grbin zatražio je od predsjednika Sabora da upozori one koji ne nose masku da to učine. Naime, zastupnici SDP-a koji se nalaze u drugoj dvorani prijavili su da su tamo zastupnici koji ne nose maske te da će izaći iz dvorane ako ne stave maske.  

Jandroković je pozvao zastupnike na nošenje maski. Naveo je kako on neće imati masku jer je iza stakla i nije u direktnoj komunikaciji ni s kim. 

10:10 – Jandroković je pozdravio saborske zastupnike koji će glasovati online i poručio im: – Ušli ste u povijest.

10:05 – Nikola Grmoja iz Mosta predao je peticiju koju su mu predali stanovnici Strušca protiv kompostane. 

– Kolega Grmoja, molim vas. Vrlo dobro znate da radite nešto što nije fer. Postoji vrijeme i mjesto kad možete to napraviti – poručio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

10:00 – Počinje sjednica Sabora. Okupljaju se zastupnici

Podsjećamo, zbog epidemioloških mjera, glasovat će se u tri dvorane te videovezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji. Klubovi zastupnika sami će odrediti gdje će im zastupnici sjediti. Dio zastupnika bit će u sabornici, dio na galeriji, a dio u Maloj vijećnici. 

 

 

Komentara 39

JU
Judita
11:09 11.09.2020.

ne vidim po čemu je ovaj zakon diktatorski kada je i sam Bauk rekao da će ga SDP podržati.. nije mjesto ni vrijeme za nekakva politička prepucavanja, građani čekaju na obnovu i zakon mora stupiti na snagu!

ĐM
Đuro.Mikšić
11:09 11.09.2020.

Ja isto ocekujem realno glasanje saborskih zastupnika, a ne inacenje Plenkiju. Zadaca saborskih zastupnika je dobrobit Hrvatskog naroda.

MA
manipulacija
11:07 11.09.2020.

Za te što neće staviti masku, lijepo ih poslati doma i skinuti od plaće.. Dosta je više cirkusanata u ovom Saboru.. riješili smo se jednih takvih, ne trebaju nam novi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije