Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev nekih struja

Hrvatski radnici u Njemačkoj u strahu: 'Ne znam kako bismo podnijeli taj udarac'

Bauštela
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
14.06.2018.
u 16:41

Smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama, kaže Jozo Radoš

Nakon što je krajem prošlog mjeseca njemački europski zastupnik Sven Schulze (CDU) ponovno aktualizirao otprije poznati zahtjev određenih političkih struja da se njemački dječji doplatak za strane radnike izjednači s istoznačnim primanjima u njihovim matičnim zemljama, u strahu su i mnogi gastarbajteri iz Hrvatske. Jer – razlika između njemačkog i hrvatskog doplatka je golema.

– Teško je objasniti što bi mojoj obitelji značilo da nam Njemačka ukine državni doplatak za djecu, jer ni sam ne znam kako bismo podnijeli takav udarac – objašnjava za Deutsche Welle Dalibor iz Nove Gradiške, građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju cesta. On i njegova supruga imaju troje djece za koje primaju, redom: 195 plus 200 plus 205 eura mjesečno.

– Poznato mi je da neki doslovno izmišljaju svašta o sebi, čak i krivotvore da imaju djecu, no to bi ipak bilo moguće primjereno službeno regulirati. A sve više naših dolazi. Evo, i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s obiteljima, a sad i kum ide po svoju djecu. Ma, ne znam tko će uopće ostati dolje – dodaje Dalibor. Naglašava ipak da ljudi uglavnom vjeruju kako je to još daleko od realizacije, nasreću, jer je i ranije takva inicijativa u više navrata bivala osujećena.

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš (GLAS) ne slaže se s kolegom Svenom Schulzeom. 

– Budući da su svi strani radnici iz ostalih država članica EU u Njemačkoj u istoj mjeri kao i domaći radnici obveznici njemačkog poreznog zakona, imaju pravo i na jednak pristup socijalnim fondovima. Štoviše, smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama – kaže Radoš.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu – čak 4 iz jedne države:

Bauštela
1/11

Komentara 87

BR
brajkovic1
17:02 14.06.2018.

Imaju pravo. Zašto da njemački poreznik plaća djecu koja su vani? Neka dodju tamo živjeti sa obitelji pa bi vidili kako je teško ali to je isto kao da plaća hrvatski poreznik djeci u Kini

CO
Cosinus
17:00 14.06.2018.

Hrvatska nema dječji doplatak. Dječji doplatak su novci koje dobivaju sva djeca, dok moja djeca nisu nikada dobili dječji doplatak, što znači da ga nema!!!

SC
schwertransport
18:36 14.06.2018.

Ja imam dvoje dijece Ja i supruga imamo primanje nesto malo vece iznad prosijeka u hr Po osobi iznosi u hr 1663kn Jos dvije godine pa mi je starije dijete punoljetno Nikada nismo mogli ostvariti dijeciji doplatak Smatram da sum da su moja dijeca manje vrijedna za Republiku Hrvatsku od one dijece koja imaju pravo na dijeciji doplatak Hvala od srca Republika Hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije