Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

Hrvatski prioriteti za predsjedanje Vijećem EU-a dobro prihvaćeni u Bruxellesu

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.09.2019.
u 14:18

Što se Brexita tiče, Plenković je rekao kako je najvažnije da EU27 ostane jedinstven i da svi čekaju neki konkretan prijedlog od britanske vlade, koji još nitko nije vidio

Hrvatska je u protekla tri dana u razgovorima s brojnim dužnosnicima EU-a predstavila svoje prioritete za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a i svi su jako dobro prihvaćeni, rekao je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Svi su prioriteti dobro prihvaćeni od svih naših sugovornika. U pravom trenutku je planiran posjet institucijama EU-a u Bruxellesu", izjavio je Plenković na kraju svog trodnevnog posjeta Bruxellesu, koji je završio u subotu susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom

Plenković se u protekla tri dana sastao s aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom i budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen, s povjerenikom za euro Valdisom Dombrovskisom, sadašnjim i budućim povjerenikom za proračun Guentherom Oettingerom i Johannesom Hahnom, glavnim pregovaračem za brexit Michelom Barnierom, finskim premijerom Anntijem Rinneom, japanskim premijerom Shinzo Abeom, aktualnim i budućim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Charlesom Michelom te izlagao na forumu o povezivosti EU-a i Azije.

Jedna od tema bile su i hrvatske pripreme za preuzimanje rotirajućeg predsjedništva 1. siječnja sljedeće godine. Hrvatska je istaknula četiri prioritetna područja za svoje predsjedanje: prvo se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, drugo je povezivost, treće područje se odnosi na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrto na jačanje globalne uloge Unije.

Tijekom zadnjeg sastanka s Donaldom Tuskom bilo je riječi i o pripremama za sastanak Europskog vijeća 17. i 18. listopada u Bruxellesu, na kojem će imati prvu raspravu o Višegodišnjem financijskom okviru za sljedećih sedam godina, raspravu o Brexitu, koja je vrlo neizvjesna s obzirom na to da još nije jasno hoće li doći do izlaska Velike Britanije 31. listopada kako je i predviđeno ili će taj rok biti ponovno pomaknut za kraj siječnja sljedeće godine. 

Također je bilo riječi i mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Očekuje se da će ministri za europske poslove na svom sastanku 15. listopada u Luxembourgu dati zeleno svjetlo za početak pregovora s te dvije zemlje. Prije neki dan i njemački Bundestag je dao zeleno svjetlo za te dvije zemlje.

"Stajalište je Hrvatske da su i Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile kriterije i da treba donijeti takvu odluku. U ovom trenutku traju konzultacije da vidimo je li jednako raspoloženje kod svih članica", rekao je Plenković.

Što se Brexita tiče, Plenković je rekao kako je najvažnije da EU27 ostane jedinstven i da svi čekaju neki konkretan prijedlog od britanske vlade, koji još nitko nije vidio. Dodao je da se Hrvatska zauzima za uređen Brexit sa sporazumom, ali da je spremna i za suprotni scenarij.

Video: Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Komentara 1

SL
slovenacna2
01:08 30.09.2019.

Ništa od debakla premijera o vecernjom. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije