Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očaj u Jemenu

Hrvatski pomorci: Kolegi je umrla kći, a on nije mogao na pogreb

brod duhova
Reuters/Pixsell
29.04.2012.
u 20:30

Osam mjeseci patnje. 
Nisu dobili plaće, nemaju za telefon, klima ne radi, hrane im ponestaje.

Situacija je na brodu katastrofalna, nemamo novca, od prošle smo godine bez goriva, a i zalihe hrane su nam na izmaku. Jednom našem članu posade prije nekoliko dana preminula je kći, a on nije mogao otići ni na pogreb – zavapio je jedan od hrvatskih pomoraca.

Mjesecima na brodu “Katina”, kojim upravlja šibenska kompanija Brodarstvo, u Jemenu proživljavaju dramu.

Pod zastavom Sv. Vincenta

Brod plovi pod zastavom Sv. Vincenta i već je osam mjeseci arestiran u jemenskom Hodeidahu. Ondje su od rujna prošle godine, već sedam mjeseci nisu dobili plaće, a i komunikacija im je ograničena. Nemaju novca pa mogu tek primati telefonske pozive, temperatura zraka viša je od 40 Celzijevih stupnjeva jer im klima zbog nedostatka goriva ne radi. Uz kapetana Davora Brozičevića, na “Katini” su još četiri hrvatska pomorca: prvi časnik palube Branko Mičetić, Giovanni Senčić, Vlado Podobnik i Denis Malnar, mahom Riječani. Brod je, naime, zbog dugovanja šibenskog brodara arestiran 1. rujna u Adenu, a potom je prije kraja rujna prisilno prebačen na sidrište luke Hodeidah.

Stanje je, kažu pomorci, neizdrživo, no ostaju na brodu jer strahuju da će inače ostati bez plaća. Položaj im dodatno otežava to što u Jemenu nema predstavnika Međunarodne federacije transportnih radnika pa im ne može pomoći ni Sindikat pomoraca, jer ondje ne mogu naći nikoga tko bi im prema tamošnjim zakonima osigurao da se naši pomorci naplate sudskom prodajom brodova. Pomorci se tek nadaju okončanju pregovora o oslobađanju broda koji bi, navodno, trebao biti prodan u staro željezo jednom indijskom kupcu.

Do direktora šibenskog Brodarstva Vite Jurage pomorci ne mogu doći, a i naši su pokušaji bili neuspješni. Rečeno nam je da ga možemo nazvati u ponedjeljak.

– Prije možete dobiti na lutriji nego njega na telefon. Nabio je dug i pustio ljude da umiru od žeđi. Poslala bih ga u Sibir da osjeti kako je to. Nisam se sa sinom čula više od mjesec i pol, za Uskrs mi je poslao samo poruku. Kao da mi neko čupa meso, to samo majka može proživljavati. Išao je nešto zaraditi i vidite na što je nasjeo – kazala nam je kroz plač Josipa Malnar, očajna majka 45-godišnjeg pomorca Denisa Malnara.

Zarobljeni i u Togu

Još dva hrvatska pomorca zarobljena su luci Lome u Togu. Kapetan Goran Stepanović i upravitelj stroja Ante Zore nalaze se na brodu “Verzina” istog brodara, koji je također prisilno zadržan. Ostali su zadnji na brodu i unatoč tome što su pristali na repatrijaciju, lučki kapetan im, bez ikakva ovlaštenja, ne želi vratiti putovnice. MVP im pokušava ishoditi povrat dokumenta, a u Sindikatu kažu da će vlasti u Lomeu prijaviti organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Ključne riječi

Komentara 34

MA
maklin
20:42 29.04.2012.

Živjela hrvatska ! i živjela mafijaška organizacija HDZ i prvi hrvatski mafijaš Tuđman. To što danas imate su vam sve omogućili HDZ i Tuđman. A ustvari nemate ništa, nemate pravosuđe, nemate politiku, nemate nikakva prava ma šta god vam Josipović ponavlja kao papiga.

IM
immortella
21:06 29.04.2012.

Da u ovoj državi postoji reda i poštenja, direktor bi odavno bio u zatvoru, još kad je ukrao prvu radničku plaću! Ali što ćeš, niti reda, niti poštenja!

TO
Toni50
20:38 29.04.2012.

Sada se pitam samo o čemu je tu zapravo riječ ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije