Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mora vratiti 1,5 mil. dolara

Hrvatski poduzetnik u Silicijskoj dolini varao ulagače pa osuđen na tri godine zatvora

Renato Librić
Foto: Facebook
23.12.2018.
u 14:44

Istoga dana kada su ulagači iz Las Vegasa uplatili na račun njegove tvrtke 1,5 milijuna dolara, on je na svoj osobni račun prebacio 130.000 dolara

Hrvatski poduzetnik Renato Librić koji je otvorio IT tvrtku u Silicijskoj dolini osuđen je na tri godine zatvora zbog varanja investitora, a mora vratiti i 1,5 milijuna dolara.

Librić je osnovao tvrtku Bouxtie, no kako mu posao nije dobro išao, svoj startup je prikazivao uspješnijim nego što jest i tako je privlačio investicije.

Kako piše portal The Register, sada je osuđen zbog prevare ulagača u poslovanju s njegovom aplikacijom za digitalne poklon-kartice.

Uhićen je u svibnju ove godine zbog krivotvorenja potpisa na dokumentu prema kojem je neimenovana tvrtka pokazala interes za kupnju njegovog startupa Bouxtie za 150 milijuna dolara. Na osnovu tog krivotvorenog dokumenta, privukao je 1,5 milijuna dolara investicija od tvrtke Moose Run iz Las Vegasa, a taj novac sada mora vratiti.

Istoga dana kada su ulagači iz Las Vegasa uplatili na račun njegove tvrtke 1,5 milijuna dolara, on je na svoj osobni račun prebacio 130.000 dolara.

No, to mu nije bilo prvi puta. Falsificirao je i dokument koji je prikazao kako Bouxtie ima dva milijuna dolara u banci, međutim zapravo je imao samo 7600 dolara na računu startupa. Osim toga, Librić je krivotvorio i potpise vlastitog Upravnog odbora na dokumentu koji mu je omogućio da može uzeti zajam od investitora koji kasnije može biti pretvoren u dionice Bouxtieja.

>> Pogledajte Rimac C_Two

Komentara 10

VO
vorda400
15:20 23.12.2018.

Učini to na balkanski način ali zaboravio je da nije na Balkanu sad će biti cura nekom crncu😂😂😂

HR
hr76
15:20 23.12.2018.

Nije bio upoznat s činjenicom da je američko sudstvo brzo i učinkovito, te da ne može zavlačit suđenje desetak i više godina.

OB
ObrenM
17:41 23.12.2018.

Koga sve nazivate poduzetnikom?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije