Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik proziva:

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica ‘popio’ nam je vodu

ogulin1
Dominik Grgurić/Pixsell
23.08.2012.
u 12:00

U slučaju suše po zakonu prvenstvo u vodoopskrbi ima lokalno stanovništvo, ali nije tako. Tu je oko 200 domaćinstava

– Odnos lokalnih vlasti prema Drežnici i Jasenku onemogućuje svaki normalan život. Zatvorene su pošte, benzinska crpka, nema vode... Što je sljedeće? Je li to zato što ovdje živi pravoslavno stanovništvo – pita se Goran Jankov iz Jasenka kod Ogulina.

 Pomor riba i rakova

 U tom mjestu nalazi se naselje Bjelolasica, koje je do 31. srpnja zatvoreno radi suše. No Jankov upozorava da ne pati samo državna tvrtka zbog suše i nestašice vode, nego čitav kraj, pa čak i zbog Hrvatskog olimpijskog centra.

 – Dobrovoljno vatrogasno društvo Jasenak u nekoliko je dana za potrebe HOC-a iz jezera, koje je jedno od mjesta odakle se crpi voda, izvuklo oko tisuću kubika. U slučaju suše prvenstvo u vodoopskrbi ima lokalno stanovništvo: tu su dvije stotine domaćinstava, 50 grla stoke, a pitanje je kada će kiša – kaže Jankov.

 Upozorava da biološki minimum nalaže da se ne smije sva voda iscrpiti.

 – Dosta je ribe i rakova uginulo, a ugrožena je i riba bjelica, endemska vrsta. Na izvorištima su vidljivi tragovi motornog ulja – tvrdi Jankov koji je o svemu obavijestio inspekcije.

 Tvrtka, tvrdi direktor HOC-a Željko Lipošćak, ima koncesiju na korištenje izvorišta Vrelo, ali Jankov smatra da se i tu pretjeruje. Tvrdi da od 2003., kada su navodno vršena bušenja 40 metara dubokih zdenaca na izvorištu Vrelo, ono učestalo presušuje. No Lipošćak napominje da lokalni DVD dovozi vodu, a da bi izvorište Vrelo presušilo bez obzira na eksploataciju.

 – Koristimo ga na način kako to propisuje koncesija, a od 15. kolovoza do danas dobili smo 400 kubika vode, a ne tisuću – odgovara Lipošćak.

 To tvrdi i predsjednik DVD-a mjesnog odbora Jasenak Nenad Vukadinović.

 – Ne crpimo vodu iz jezera. Građani nisu zakinuti jer im dopremamo vodu. To ih stoji 300 kuna. S obzirom na to da je presušilo izvorište Vrelo, dovodimo je iz Ogulina. Grad za to plaća 300, a građani još toliko – objašnjava Vukadinović.

 Ljubo Radulović iz sela Padalište pokraj Drežnice također plaća cisterne vode premda je prije rata kao i ostali iz tog kraja platio priključak na vodovod.

 Neupotrebljivi vodovod

 – Cijevi su dovučene, a vode nema – kaže Lj. Radulović.

 Jankov upozorava da vodovodna mreža ima 80 posto gubitaka.

 – Mještani su se zbog toga dogovorili s vlastima da se koristi protupožarni hidrant, ali on je prije nekih 30 dana uklonjen bez objašnjenja. A što ako se nešto zapali?! – pita se Jankov i tvrdi da mu zbog problema u vodoopskrbi propada obližnja plantaža malina.

 Vukadinović opovrgava da je uklonjen hidrant. Dodaje su ga vatrogasci nedavno koristili.

Ključne riječi

Komentara 2

EB
eustahije_brzić
12:54 23.08.2012.

Strašna suša koja hara je zapravo rezultat pokušaja da se uništi pravoslavno stanovništvo u Jasenku...... pa kako možete uopće pisati ovakve glupe članke, cijela slavonija i istra su spaljene sa stotinama hektara nasada, a vi posvećujete članak o uroti protiv lika sa deset sadnica malina

KA
kaktuscar
13:01 23.08.2012.

ljudi moji, niko nije pošteđen ove suše, svi se snalazimo kako ko zna-al zanimljivi su mi ovi šta to uspiju bacit na nacionalnu razinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije