Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI PROFIL:

Hrvatski obavještajac Joško D. za Kulterera špijunirao menadžere

Wolfgang Kulterer
Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
1/2
13.04.2015.
u 14:24

"U siječnju 2007. godine detektiv, pod drugim imenom (alias) Ante Horvath, dostavio je račun na 97.405,32 eura"

Austrijski tjednik Profil u svom novom izdanju od ponedjeljka piše da je bivši šef uprave Hypo Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer unajmio 2004. godine bivšeg djelatnika hrvatske obavještajne službe Joška D. da istraži ponašanje svog dugogodišnjeg zamjenika Güntera Striedingera, te jednog od bivših menadžera Hypove tvrtke-kćeri, u Hrvatskoj.

To proizlazi iz povjerljivog izvješća posebne skupine istražitelja austrijskog Državnog odvjetništva „SOKO Hypo“ iz studenoga prošle godine, kojeg se je domogao ovaj tjednik. Isti izvor navodi da je hrvatski obavještajac po Kultererovom nalogu dvije godine špijunirao dvojicu menadžera.

„U siječnju 2007. godine detektiv, pod drugim imenom (alias) Ante Horvath, dostavio je račun na 97.405,32 eura“, piše Profil i ističe kako je račun iz „taktičkih razloga“ prvo podmirila hrvatska kćer-tvrtka austrijske osiguravajuće kuće Wechselseitigen Versicherung (GraWe) Graz, kojoj je navedeni iznos, nešto kasnije, vratila Hypo banka.

O tadašnjem dogovoru s Kultererom šef GraWe Othmar Ederer, koji je također bio predmet istrage austrijskog Državnog odvjetništva vezanog u aferi Hypo zbog optužbi za krivotvorenje poslovne bilance i pronevjere, rekao je u Profilu:

„Radilo se je o istraživanju ponašanja raznih osoba. Rekli smo, mi ćemo to učiniti za vas, ali platiti morate vi sami. Bilo je jasno da ti postupci ne bi smjeli biti vidljivi iz knjiga“, Ederer. Zanimljivo je da Ederer austrijskom tjedniku ništa nije htio reći o rezultatu dvogodišnjeg špijuniranja Joška D.

Profil navodi kako je iz izvješća vidljivo da je Kulterer naredio špijuniranje svojih menadžera zbog sumnji u njihovu „nečistu poslovnu praksu“ i „ophođenje sa sumnjivim osobama u Hrvatskoj“.
Bivši šefovi Hypo Alpe-Adria banke u Austriji Kulterer i Striedinger osuđeni su na pravomoćne zatvorske kazne, zbog pronevjere i krivotvorenja Hypove bilance.

Hypo afera dnevno je tema u austrijskim medijima. Nacionalno vijeće austrijskog Parlamenta osnovalo je istražno povjerenstvo za ovu aferu, najveću nakon Drugog svjetskog rata u Austriji, koje je 8. travnja ove godine održalo svoje prvo zasjedanja. Cilj mu je istražiti političku pozadinu afere Hypo i sve malverzacije oko Hypa u Austriji i austrijskom susjedstvu, uključujući Hrvatsku.

>> Bivši šef Hypa Kulterer napokon u zatvoru

Komentara 2

LE
LeonardS
15:46 13.04.2015.

Ma kakav je to obavještajac kad ja znam više što je Hypo radila u Istri pa i dalje

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:06 13.04.2015.

Ovo je zdruzeni kriminalni podhvat od strane Hypa a cista izdaja sa nase strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije