Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽU SE PROTIVNICI REFORME ZDRAVSTVA

Hrvatski liječnički sindikat: Spremni smo na štrajk za prava pacijenata

07.11.2008.
u 11:56

U ozračju novopredložene reforme zdravstva ministra Darka Milinovića predstavnici Hrvatskoga liječničkog sindikata poručuju kako su, kad dođe vrijeme, spremni i štrajkati za prava pacijenata.

Ministar zdravstva ne predlaže reformu nego porez na bolest i starost

Milinović: Zdravstvenom reformom dobit ćemo lokalne izbore

Zdravstveni udar po siromašnima

Predsjednik HLS-a Ivica Babić, očekujući prije svega pisani dokument prijedloga reformi, ocijenio ju je tek kao pokušaj prikupljanja novca koji će biti usmjeren poslodavcima radi smanjenja doprinosa, a ne korisnicima usluga radi njihove zdravstvene dobrobiti.

Predsjednik sindikata također ističe da je postojeći zdravstveni sustav u Hrvatskoj po učinkovitosti Svjetska zdravstvena organizacija stavila na 36. mjesto u društvu dvjestotinjak država. To dovoljno govori da možemo funkcionirati, a kamo sreće da su neka druga područja naše zemlje tako uspješno ocijenjena, kometirao je Babić.

- Sada nam se nudi anglosaksonski sustav koji je i Barack Obama tijekom svog govora kritizirao, a mi mu se vraćamo.

Babić je upozorio kako se hrvatskom zdravstvu uskoro može dogoditi kriza poput one na Wall streetu, koja će ponajviše zbog kadrovske nestašice, dovesti do raspada sustava, a tada, smatra će udariti po onim najmanje zaštićenima. Dogodit će nam se tada situacija u kojoj ćemo, nastavio je lider HLS-a, ići prema onoj: "Bože čuvaj sirotinju, jer bogati se i onako sami za sebe pobrinu!"


Zdravstvo pati od nedostatka kadrova

Ulaskom Poljske u EU, mjesečno su 253 poljska specijalista tijekom dvije godine odlazila u druge zemlje članice "trbuhom za kruhom". Slično prijeti i Hrvatskoj, u kojoj je već sad sve manje liječnika. Što se prosjeka godina liječnika tiče, oni su sve stariji, a kvaliteta srednjoškolaca koji se odlučuju na studij medicine sve je lošija, upozorili su iz Hr atskog liječničkog sindikata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije