Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL

Hrvatski kolege liječnici, učinite nešto za spas djece u pojasu Gaze!

17.01.2009.
u 15:19

Pojas Gaze već tri tjedna gori, a tužne slike s tog ratnog područja preplavile su svijet. One svjedoče o užasu koji se tamo događa. Miris smrti, krv posvuda, pretrpane bolnice, koje su sve više grobnice, surova je stvarnost Gaze.

Dr. Osama Al-Mallahi, bivši zagrebački student medicine koji već dulje vrijeme radi u bolnici Al-Shifa u pojasu Gaze, u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list opisuje stanje u Gazi i poziva svoje nekadašnje profesore, kolege i prijatelje da svojim utjecajem upozore na bezumno krvoproliće u Gazi - jer u Gazi se, smatra on, namjerno krše sve ratne konvencije:

– Kao čovjek, ali i kao liječnik u jednoj od najvećih bolnica u Gazi, pozivam cijenjene profesore Kostovića, Šeparovića i Martinca, Matu Granića i sve svoje kolege s Medicinskog fakulteta u Zagrebu da, uime humanosti na koju smo svi prisegnuli, učine nešto za spas djece u pojasu Gaze – kaže dr. Al-Mallahi. S gorčinom opisuje užas s kojima se suočava svaki dan:

– Ovdje je strašno! Pakao! Ovakav se rat još nije vodio. Po cijelom području Gaze padaju granate , a samo je jedna dovoljna da sruši cijeli blok zgrada. Te granate nikad prije nisu korištene. Nikada u svojoj praksi, a radio sam kao liječnik i u Domovinskom ratu, još nisam vidio ranjenike s takvim ozljedama. Ljude dovoze u bolnicu samo s malom ogrebotinom od granate, a oni nakon nekoliko minuta umiru u strašnim mukama pred našim očima. Kada ih počnemo obrađivati, otkrijemo da su kroz tu ranicu, malu ogrebotinu, u tijelo ušle stotine iglica koje izazivaju unutarnje krvarenje. Slično je i s fosfornim bombama, od kojih u neopisivim mukama najviše umiru djeca. Ona koja nisu izravno pogođena njima, najčešće oslijepe, a sva su djeca u opasnosti od posljedica ranjavanja i prijeti im obolijevanje od karcinoma. Što više reći! Kolege koji su k nama došli iz različitih zemalja pomoći ostali zapanjeni pred takvim vrstama ozljeda i rana.

Ratni užas, kaže, iz dana u dan sve je okrutniji:

– Radimo i po 24 sata bez stanke, a u bolnici je već sada četiri puta više ranjenika nego što ih ona može primiti. Svaki dan kroz nju prođe i po nekoliko stotina novih ranjenika... Ranjenici leže po hodnicima, kantinama i podrumima. Dosad je poginulo 1000 ljudi, a 6000 ih je ranjeno. Među ranjenima je više od 1000 u kritičnom stanju te 400 djece.

Za generator koji daje struju dijelu bolnice nafte ima za još samo dva tjedna. Nemamo vode, hrane, lijekova i ne možemo obavljati dijalizu pa umiru i kronični bolesnici. Problem su i izliječeni ljudi, koji ne mogu napustiti bolnicu jer su im kuće porušene, a tako je i sa 250 djece, kojima su oba roditelja ubijena i koja jednostavno nemaju kamo – kaže dr. Al-Mallahi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije