Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodolom kod libijske obale

Hrvatski kapetan pod istragom zato što nije pružio pomoć migrantima

brod
vesseltracker.com
10.02.2019.
u 10:50

U Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH) kažu da nemaju nikakve informacije o navodnoj istrazi protiv hrvatskog pomorca u Italiji.

Hrvatski kapetan broda “Cordula Jacob”, prema pisanju talijanskog dnevnika La Repubblica, pod istragom je rimskog tužilaštva zbog toga što nije pružio pomoć brodolomcima. Talijanski dnevni list pri tome ne navodi ime pomorca. Brodolom zbog kojeg se navodno tereti hrvatskog zapovjednika tankera u vlasništvu jedne njemačke tvrtke koji plovi pod liberijskom zastavom dogodio se 18. siječnja ove godine u blizini libijske obale.

U gumenjaku je bilo 120 osoba, migranata koji su se htjeli domoći talijanske obale, a utopilo ih se 117, među kojima i dvoje djece. Prema pisanju La Repubblice, “Cordula Jacob” bio je udaljen od mjesta brodoloma dva sata plovidbe, a navodno je krenuo prema brodolomcima tek kad su mu talijanske vlasti zaprijetile da više nikad neće uploviti ni u jednu luku u Italiji i Libiji ne posluša li njihov nalog da krene u spašavanje brodolomaca.

U Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH) kažu da nemaju nikakve informacije o navodnoj istrazi protiv hrvatskog pomorca u Italiji.

– To je pitanje Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih života na moru – SOLAS. Sindikat u tome ne može ništa napraviti, ali je i pitanje radi li se u tom slučaju uopće o hrvatskom pomorcu – napominje glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Postupak spašavanja na moru, dodaje, provodi se prema konvenciji SOLAS i sad je posao istrage da utvrdi što se točno dogodilo. Potrebno je, kaže, preslušati audiosnimku službe traganja i spašavanja na moru kako bi se dobio odgovor na pitanje je li kapetan uopće dobio nalog za spašavanje i je li ili nije postupio prema njemu.

Melvan izražava skepsu prema cijeloj toj priči, koju su, kako kaže, plasirali talijanski političari.

– Pomorca su prebrzo osudili, a tek se treba istragom utvrditi što se dogodilo. Najlakše je nekoga optužiti, a ako se na kraju pokaže da nije kriv, onda nikomu ništa – zaključuje Melvan.

Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar VinkoL
VinkoL
11:20 10.02.2019.

Je, je, trebal im je još pomoći utovariti i dinamit koji su nosili sa sobom. Sigurno ga je Merkelica tužila.

RM
ruzica_mario
11:15 10.02.2019.

umjesto da ga pohvale sto nije doveo jos 100-200 talibanskih terorista oni mu sude

MI
m.ivanisevic2
13:03 10.02.2019.

Odakle vi iz večernjeg zapošljavate ove kvazinovinare? Žalosno je da se predstavljate kao desno orjentirani medij, a novinari vam u 21 stoljeću u Hrvatskoj pišu "tužilaštvu". Također, žalosno je i to da inex.hr vodi više računa o hrvatskom jeziku od vas "desnih medija". Sramite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije