Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BENEDIKT KOTRULJEVIĆ

Hrvatski izumi - Bio je prvi zagovaratelj ‘religije, trgovine i profita’

Benedikt Kotruljević
Foto: Wikimedia commons
1/3
30.03.2020.
u 18:54

Na 17. kongresu Europske udruge računovođa (European Accounting Association) 1994. u Veneciji Kotruljević je dobio međunarodno priznanje da je prvi opisao sustav dvostrukog knjigovodstva.

Trgovac, ekonomist, diplomat i humanist Benedikt Kotruljević (Benedetto Cotrugli), (Dubrovnik, 1416. – Aquila ili Napulj, 1469.) 1458. napisao je Il libro dell’ arte di Mercatura (Knjigu o umijeću trgovanja), prvi u svijetu sustavni prikaz društvene funkcije trgovine i poslovnog morala trgovaca i bankara. U XIII. poglavlju „O urednom vođenju poslovnih knjiga u trgovini“ prvi je upotrijebio sintagmu dupple partite – dvostruke stavke, iz čega se razvilo dvostruko knjigovodstvo, i danas alat za analizu trgovačkog poslovanja.

O poduzetničkom umijeću

„Riječ je o najstarijem poznatom djelu o poduzetničkom umijeću te teoriji knjigovodstva i bilanciranja, u kojem je na osnovi iskustva vješto sažeo duh ekonomije svojega doba, postavši jednim od preteča današnje gospodarske misli“, obrazlaže se u Hrvatskom biografskom leksikonu. Međutim, knjiga je tiskana tek 1573. u Veneciji i to pod naslovom O trgovini i o savršenom trgovcu (Della mercatura et del mercante perfetto), pri čemu ga je filozof Frane Petrić skratio baš u knjigovodstvenom dijelu.

Te su razlike uočene tek kad su 1989./1990. otkrivena tri prijepisa izvornog rukopisa; prvi iz 1475. čuva se u Nacionalnoj malteškoj knjižnici, a drugi iz 1485. i treći s kraja 15. stoljeća u Firenci. Do tada je „ocem knjigovodstva“ smatran isključivo franjevac Luca Pacioli, suradnik Leonarda da Vincija, čiji je opis dvostavnog knjigovodstva u djelu Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalità objavljen 1494.

Alica Bačeković, knjižničarka Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru, 2005. u prilozima Instituta za filozofiju piše kako se od 1989. objavljuju studije koje se bave razlikama između do tada jedino poznatog teksta traktata o trgovini i triju naknadno otkrivenih prijepisa te ističe kako zbog toga Kotruljević nije imao zasluženo mjesto u povijesti računovodstvene i ekonomske misli.

Za otkriće firentinskih prijepisa 1990. navodi da je zaslužan Ugo Tucci, na malteški prijepis prvi je upozorio Paul Oscar Kristeller (London, 1989.), a hrvatsku je javnost 1994. s time upoznao Žarko Muljačić, koji se Kotruljevićem bavio više od 50 godina. Na 17. kongresu Europske udruge računovođa (European Accounting Association) 1994. u Veneciji Kotruljević je dobio međunarodno priznanje da je prvi opisao sustav dvostrukog knjigovodstva.

Antonio Martino, talijanski ekonomist i bivši ministar vanjskih poslova, za Wall Street Journal 1999. rekao je: „Jedno od najvećih postignuća čovječanstva, bez kojeg je nezamisliv svijet kakav poznajemo, jest otkriće važnosti racionalnog ekonomskog ponašanja i potrage za profitom. To bih pripisao radu Benedetta Cotruglija koji je 1458. objavio prvo poznato djelo o knjigovodstvu s dvostrukim unosima, prethodeći poznatim djelima Luca Paciolija (1494), koji se smatra ocem računovodstva. Revolucionarna priroda Cotruglijeva djela sastoji se ne toliko u njegovu detaljnom opisu kako bi ‘savršeni trgovac’ trebao pratiti svoje transakcije koliko u implicitnoj pohvali racionalnog ponašanja radi postizanja profita.

Na Yaleu se čuva “O plovidbi”

Ekonomski povjesničari njegov su rad opisali kao zagovaranje ‘religije trgovine i profita’. To je bilo revolucionarno u vrijeme kada je Katolička crkva sve aktivnosti usmjerene na profit osuđivala kao grešne. Bez dvostrukog knjigovodstva, racionalnog vođenja poslovanja i potrage za profitom, moderna civilizacija ne bi postojala.“ Važan je i Kotruljevićev rukopis O plovidbi (De navigatione) iz 1464. koji se čuva na sveučilištu Yale, a smatra se prvim priručnikom o navigaciji u Europi, 28 godina prije otkrića Amerike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije