Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispraćeni u Libanon

Hrvatski inženjerci na granici između Hezbollaha i Izraela

Karlovac: Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/10
19.04.2018.
u 12:02

Potkraj 2017. bio sam u izviđanju u Libanonu i situacija je bila uredna, kazao je R. Rukavina, zapovjednik tima za uklanjanje mina

Iza nas su 22 mjeseca obuke u kojoj su 52 pripadnika Hrvatske vojske izvršila 145 zadataka diljem Hrvatske, proveli smo 420 sati ciljane obuke za misiju u Hrvatskoj i Italiji, prošli 34 tečaja kako bismo bili spremni priključiti se operaciji potpore miru UN-a u Libanonu pod nazivom UNIFIL.

Obuka od 22 mjeseca

Naš kontingent čine 52 pripadnika, inženjerca Hrvatske vojske, časnika, dočasnika, vojnika i dvije pripadnice HV-a. Obećavamo svima, pa i našim obiteljima, da ćemo s ponosom i časno nositi zastavu Hrvatske te odgovorno obavljati svoje zadatke u UN-ovoj misiji koji su, između ostalog; zaštita civila, pogotovo djece, zaštita mandata misije i vojnog osoblja. Nakon 22 mjeseca složene obuke, možemo reći da nema tog zadatka koji ne možemo izvršiti – poručio je satnik Dražen Brkić, zapovjednik inženjerske satnije u karlovačkoj vojarni Petar Stipetić gdje je hrvatski vojni vrh ispratio prvi hrvatski kontingent u UN-ovu mirovnu operaciju UNIFIL u Libanon.

Iako hrvatski vojnici idu u misije u Libanon od 2007., ovaj put u mirovnu misiju odlazi kontingent inženjeraca koji će biti u sastavu kontingenta Oružanih snaga Talijanske Republike u sastavu satnije za opću inženjersku potporu.

Vojnike je pozdravio i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao da hrvatski vojnici u misiju UNIFIL u Libanon odlaze opremljeni hrvatskim proizvodima; od kacige i odore do puške i pištolja iz hrvatskih tvornica.

Karlovac: Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL
1/13

– Naši će vojnici pomagati tamošnjem stanovništvu i bit će u funkiji potpore miru, pridonijet ćemo globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Uvježbanost, profesionalnost i odgovornost naših vojnika je na zavidnoj razini, a zahvaljujući našim saveznicima, ključnom partneru SAD-u, naši su inženjerci imali prilike obučavati se na vrijednoj inženjerskoj opremi koju nam je dala vojska SAD-a – kazao je ministar Krstičević.

Zahtjevna misija

Misija traje šest mjeseci, a osim ministra, i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović kazao je da je Hrvatska, kao članica NATO-a, UN-a i EU, spremna pomagati zemljama u sporu te da naši vojnici već deset godina odlaze u misije.

– Ova je misija zahtjevna i veliki izazov. Uvjeren sam da ćete izvršiti sve zadaće. Strogo poštujte sigurnosne procedure u provedbi zadaća. Zbog sebe, svojih obitelji, ali i svojih kolega na čiju sigurnost morate paziti i raditi kao tim – dodao je general pukovnik Matanović.

U prvu misiju odlazi i poručnica Maja Žužica, zapovjednica inženjerskog voda, koja smatra da će misija proći uspješno.

– Ovo mi je treća misija, dvaput sam bio u Afganistanu. Libanon je drukčija misija jer idemo kao tim koji služi za osiguranje u slučaju napada konvencionalnim minsko-eksplozivnim sredstvima. Potkraj 2017. sa zapovjednikom bio sam u izviđanju u Libanonu i situacija je bila uredna – kazao je Robert Rukavina, zapovjednik tima za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Karlovac: Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL Karlovac: Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL
1/11

Komentara 17

Avatar dpejakovic
dpejakovic
12:55 19.04.2018.

Sretno!!

RO
RobbieSthlm
12:41 19.04.2018.

Sretno cure i momci!

I1
ing-12345
16:17 19.04.2018.

Suludo je slati naše vojnike u Libanon. Samo je pitanje dana kada će u Libanonu ponovno izbiti rat a Hrvatska se je deklarirala kao saveznik SAD-a i Izraela i protivnik Asada. Zbog toga će se naši vojnici biti mete Hezbolaha. i Irana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije