Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda kretanja

Hrvatski europarlamentarci pozvali Komisiju da potvrdi spremnost Hrvatske za Schengen

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
21.10.2019.
u 16:12

Zastupnici ističu da je ulazak Hrvatske u prostor Schengena u interesu svih strana, Hrvatske, Slovenije i EU-a.

Svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u zajedničkom su pismu u ponedjeljak pozvali Europsku komisiju da u utorak potvrdi spremnost Hrvatske za ulazak u schengenski prostor i odupre se "politizaciji procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika".

"Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor“, stoji u pismu Europskoj komisiji svih hrvatskih zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu.

Pismo je zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih eurozastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu, navodi se u priopćenju hrvatskih europarlamentaraca.

Zastupnici Europskog parlamenta iz Slovenije pozvali su u petak vodstvo europskih institucija da odluku o tome ispunjava li Republika Hrvatska tehničke uvjete za ulazak u Schengenski prostor donese iduća Europska komisija Ursule von der Leyen, a ne Komisija Jean-Claudea Junckera, kojoj uskoro završava njen mandat.

U pismu koje su uputili Junckeru i njegovoj nasljednici  Ursuli von der Leyen te predsjedniku sadašnjeg Europskog vijeća Donaldu Tusku i njegovom nasljedniku Charlesu Michelu, ali i svom premijeru Marjanu Šarecu, slovenski eurozastupnici  navode da je upitno ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za ulazak u Schengen te da o davanju "zelenog svjetla" ne bi trebala odlučivati sadašnja Junckerova Komisija koja je tu temu stavila na odlučivanja pred kraj svog mandata.

Hrvatski europarlamentarci u svojoj reakciji odbacuju takve ocjene  

„Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, ističu hrvatski zastupnici i upozoravaju da bi "potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije".

Zastupnici ističu da je ulazak Hrvatske u prostor Schengena u interesu svih strana, Hrvatske, Slovenije i EU-a.

"Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini", stoji u pismu. 

U pismu Komisiji zastupnici podsjećaju i da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije, te da Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Pismo Komisiji potpisuju svi hrvatski europarlamentarci: Biljana Borzan,Valter Flego, Mislav Kolakušić, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Željana Zovko.

Zajedničko pismo protiv odluke o ispunjavanju tehničkih uvjeta za Schengen za Hrvatsku potpisalo je šest od devet slovenskih eurozastupnika: Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Irena Joveva, Klemen Grošelj, Tanja Fajon i Milan Brglez, iz stranaka bliskih premijeru Marjanu Šarecu, ali ne i eurozastupnici iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

U svom pismu oni navode da bi odluka da Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za Schengen "imala dugoročne i strateške posljedice za Europu"  te da je za njih "sasvim  nerazumljivo i teško prihvatljivo"  da tu odluku donese Junckerova Komisija kojoj se uskoro završava njen mandat.

Pismo slovenskih eurozastupnika upućeno je  nekoliko tjedana  nakon što su u više navrata svoje protivljenje tome da sadašnja Komisija odlučuje o hrvatskom ispunjavanju kriterija za Schengen izrazili slovenski premijer Marjan Šarec i njegov ministar vanjskih poslova Miro Cerar čija je prijašnja vlada Junckera smatrala "pristranim" u korist Hrvatske kad je Komisija odlučivala o tome hoće li se pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatska na  sudu EU-a u Luksemburgu.

Ključne riječi

Komentara 10

BA
Barbasmora
16:34 21.10.2019.

Pitajmo se jesmo li sposobni cuvat svoje granice sa bih i srbijom... i odgovorimo sami sebi pošteno!

CO
Constantine
19:04 21.10.2019.

Ako odgovorimo posteno i casno onda jos nemamo sto trazit u Schengenu.Svi oni Hr.politicari koji dobro znaju da jos nismo spremni a govore suprotno da jesmo. ti su nas uvijek lagali,lazu i danas a sto je jos gorije LAZU SVIJET i sramote Hrvatsku.Svaki normalan i domoljubni Hrvat zna da jos nismo u stanju kontrolirat 5 km granice a ne 1000 km. Zajedno smo jaci,,u cemu?U LAGANJU!!!!

NM
nemirno more
17:45 21.10.2019.

zajedno smo jači...neka pukne kome smeta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije