Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zasjedanje

Puljić objasnio zašto hrvatski biskupi ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
10.04.2018.
u 10:50

Na zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u svom govoru nadbiskup Puljić očitovao se i o Istanbulskoj konvenciji i zaključio kako hrvatski biskupi vjerni Učiteljstvu Crkve ne mogu prihvatiti Istanbulsku i njenu interpretaciju.

Održava se redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 56. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

U svom govoru nadbiskup Puljić o Istanbulskoj konvenciji rekao je sljedeće i iznio stav hrvatskih biskupa o ovoj konvenciji:

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavlja novi natpis. Jučer je to  bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo s  općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni  konstrukt.

"Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu 'muškog' i 'ženskog' potpuno se ostvaruje ljudskost", piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br.7.). Njegov nasljednik, papa u miru, Benedikt XVI. napisao je da "gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca". Jer "ako nema dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji" (2012.). Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju. 

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predstavio je također dokument "Da vaša radost bude potpuna", kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima, te dokument o svećeničkom odgoju i izobrazbi.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja, na kojem je prvi put u svojstvu hvarskog biskupa nazočan Petar Palić, predsjednici pojedinih tijela HBK podnijet će svoja izvješća.

Komentara 125

DU
Deleted user
12:09 10.04.2018.

Bog će odlučiti.

Avatar rubinet
rubinet
12:47 10.04.2018.

hrvatski Biskupi rekoše povijesno NJET

BL
bluesclues
11:48 10.04.2018.

pa vi nemojte prihvatit IK - ionako je ovo sekularna drzava i vi nemate sto sudjelovat u politickim odlukama nego se drzite svojeg poziva, budte skromni, ne bludite s djecom i ne petljajte se u svjetovna pitanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije