Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalet vlaka

Hrvatske željeznice: Pregled pruge bio je istog dana

vlak, nesreca (1)
Foto: VL
1/9
08.04.2011.
u 15:24

Smatra se da je odron kamenja kriv za nesreću, a HŽ tvrdi da se dovoljno novaca izdvaja za održavanje pruga, iako sindikat tvrdi suprotno.

Smatramo da je odron kamenja uzrok željezničke nesreći u četvrtak navečer između Skrada i Zalesine u Gorskom kotaru u kojoj je poginuo strojovođa teretnog vlaka Damir Domitrović (43) iz Rijeke, a teško ozljeđen njegov pomoćnik Mario Ostojić (22) iz Vinkovaca, koji se u HŽ-u zaposlio prije dva i po mjeseca, rekao je Zlatko Rogožar, predsjednik uprave HŽ Holdinga.

– Nisu točne tvrdnje sindikata da HŽ ne izdvaja dovoljno novaca za održavanje pruga. Godišnje se za održavanje izdvaja 125 milijuna kuna i dodatnih 110 za materijale koji služe održavanju. Odroni su na prugama učestali, a zadnji put dio gdje se dogodila nesreća pregledan je istoga dana u 14 sati, kada nisu primijećene nepravilnosti. Zadnji veći remont na pruzi napravljen je u srpnju 2009. godine – poručili su iz HŽ-a.

Ostojić je zbog ozljeda glave zadržan u riječkom KBC-u, te je izvan životne opasnosti.

Teretni vlak s kontejnerima, limovima i drvom vozio se iz Zagreba prema Rijeci kad je na ulasku u tunel Kupjak naletio na kamenje odronjeno s desnog zida na prugu. Uslijed naleta vlaka na kamenje lokomotiva i drugi vagon kompozicije vlaka koja je imala 17 vagona iskočili su iz tračnica. Lokomotiva je prednjim dijelom udarila u lijevi rub portala tunela. Vlak se nastavio kretati i zaustavio na oko 100 metara od ulaska u tunel. Od snažnog udarca nesretni strojovođa ispao je iz lokomotive i poginuo pod vlakom. Uz policiju očevid je obavilo i Istražno povjerenstvo HŽ-a.

Komentara 6

MI
miso
16:54 08.04.2011.

Kaže direktor HŽ-a: Pruga je prekontrolirana jučer popodne i nije bilo nepravilnosti. Za nesreću je kriv odron! O, Bože, zar nije kriv kamen koji se odronuo?

Avatar netstoper
netstoper
16:57 08.04.2011.

Odron zidanog \"ručnog rada\" nestručnjaka i nedovoljne kontrole slabosti zida... Pitam se tko je radio projekt bočnih zidova ispred tunela i tko ga je gradio,te za koji novac... Bojim se da je odgovor sličan kao i u nesreći \"nagibnog\"...

OB
-obrisani-
19:04 08.04.2011.

za odron kamenja kriv je potres u japanu i novom vinodolskom....djeca u srednjim školama strukovnog smjera uče da se poslije zimskih smrzavica detaljno moraju pregledati sve usjekline koje su načinjene za saobraćaj...ovdje to nisu učinili i neka trubentaju što žele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije