Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETICIJA Nezadovoljni pregledači vagona

Hrvatske željeznice: Plaće su premale za pristojan život

28.01.2009.
u 15:20

Položaj pregledača vagona u Hrvatskim željeznicama je neodrživ i potrebno je hitno nešto poduzeti jer se ugrožava sigurnost prometovanja vlakova!

Čeka se tragedija?
Zar se doista mora dogoditi tragedija pa da netko od odgovornih mrdne prstom? - pita Marijan Prstec (54), instruktor tehničkog pregleda vagona u Zagrebu i predsjednik inicijativnog odbora pregledača vagona HŽ-a iz Druškovca, iza kojeg je 40 godina staža u HŽ-u.

Nakon što je 90-ih godina dao velik doprinos tome da se pregledačima vagona prizna beneficirani radni staž, sad je ponovno dignuo glas jer se 500 ljudi, koliko ih radi na tim poslovima, kako tvrdi, sustavno zapostavlja.

- Pregledači vagona čuvari su sigurnosti željezničkog prometa, no nezadovoljni su sve lošijim statusom koji se mijenja sa svakom promjenom uprave HŽ-a. Danonoćno bdiju nad ispravnošću i sigurnošću cjelokupnog željezničkog voznog parka, a plaća im je danas 20 posto manja od prometnika i strojovođa, dok su prije bile približno izjednačene – kaže M. Prstec. Upozorava da se mnogo radi prekovremeno u svim branšama, što ugrožava sigurnost željezničkog prometa. Ne stoje, tvrdi, ni tvrdnje o višku radnika na terenu, dok se o višku u administraciji ne govori.

- Za status pregledača kriv je i Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova, koji ne radi dovoljno da se to promijeni, pa trenutno potpisujemo peticiju za smjenu predsjednika i većine odgovornih – kaže M. Prstec, koji je o problemima u HŽ-u pisao na više adresa, od ureda premijera Ive Sanadera do potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor.

- Imam 32 godine staža na željeznici i nikada se nismo mogli pohvaliti velikim zaradama, no imali smo za pristojan život, imali smo status i ugled u HŽ-u i društvu. Imali smo službenu odjeću koja je pridonosila tome da se osjećaš kao netko tko radi odgovoran posao. Izgubili smo sve osim odgovornosti – istaknuo je jedan od pregledača vagona.

Rade i nedjeljom
Najbolniji je, kaže, pogled na platnu listu. Samo zahvaljujući tome što se radi subotom, nedjeljom, noću, praznicima i prekovremeno, na kraju dobiju kakvu-takvu plaću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije