Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rang-lista infrastrukture

Hrvatske ceste i autoceste jednake kvalitete kao i danske, njemačke...

Autocesta A1
Dusko Jaramaz/PIXSELL
07.06.2018.
u 19:47

Na ljestvici Svjetskog ekonomskog foruma, što se tiče cesta, bolji smo od, primjerice, Italije, Belgije, Finske.

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2017. i 2018. godinu, hrvatske ceste i autoceste među najboljima su u svijetu. U konkurenciji 137 zemalja Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,5 s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luksemburgom dijeli 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura. Tako najvišu prosječnu ocjenu 6,4 imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je Hrvatska nalaze neke bitno razvijenije zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Belgije, Italije ili Finske.

Od zemalja u okruženju, Slovenija se nalazi na 51., Mađarska 62, Srbija 100., a BiH na 109. mjestu. Najniže rangirana europska zemlja je Ukrajina (130. mjesto) s prosječnom ocjenom 2,4. U Hrvatskim autocestama kažu da je nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama pokazala da Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta. Prema rezultatima te studije, 96 posto autocesta kojima upravlja HAC ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, odnosno 43 posto dionica ima nisku stopu, 52,5 posto ima srednje nisku stopu prometnih nesreća.

Samo četiri posto dionica ima pak srednju stopu.

Srednje visoku i visoku stopu rizika nema nijedna HAC-ova dionica. U toj tvrtki navode i da će ove godine uložiti 90 milijuna kuna u redovno održavanje, dok će u izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna, a sve kako bi se dodatno podigla razina sigurnosti sudionika u prometu.

Autocesta A1
1/11

Komentara 13

Avatar rubinet
rubinet
20:32 07.06.2018.

ovom nogogazu ništa s hrvatskim predznakom ne vrijedi.

NE
Neutralac
22:11 07.06.2018.

Ceste su dobre, samo znakovi su ocajni, lose postavljeni , krivi, necitljivi, nejasni, premali, premalo ih ima, pre kasno se vide.... I jos nesto... kad se skrene na neku cestu onda treba postaviti znak oznake ceste iza nekih pola kilomentra ceste iza nekih pola kilomentra de svi budu sigurni da su na dobrom putu. A ne vozis 20km pa ustanovis da si krivo skrenuo.

DH
dalibor.hren
10:55 08.06.2018.

Nemojte naše asfaltirane puteve uspoređivati s njemačkim autocestama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije