Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaleđene rijeke

Hrvatska vojska razbijat će led na rijekama – miniranjem!

Led Drava (1)
Davor Javorović/Pixsell
10.02.2012.
u 14:09

Više od 85 kilometara rijeke Drave prekriveno je ledom debelim oko 20 centimetara koji se širi uzvodno

Mađarski ledolomci na hrvatskom toku Dunava ledohod će početi stvarati u nedjelju, dok će Hrvatska vojska u suradnji i prema dogovoru s Hrvatskim vodama obaviti probna miniranja leda na lokacijama koje će se tek utvrditi. Zaključak je to zajedničkog sastanka Stožera za obranu protiv leda održanog u Osijeku, a na kojem su bili svi – od predstavnika vojske, policije, Hrvatskih voda do Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– Miniranja će se raditi na mjestima koja su pogodna za to, gdje nema kućanstava i na način kako kažu Hrvatske vode – rekao je brigadni general Ivan Jurić. Poznato je da će se minsko-eksplozivna sredstva morati upotrijebiti na rijeci Savi na području Jasenovca.

– Iznimno su niski vodostaji na svim našim rijekama u Hrvatskoj. Iste aktivnosti kao na Dunavi i Dravi, provode se i na Savi gdje trenutačno rade četiri ledolomca – iznio je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Više od 85 kilometara rijeke Drave prekriveno je ledom debelim oko 20 centimetara koji se širi uzvodno. Predviđa se da će u idućih sedam do deset dana stići i do Terezina Polja. Iz Hrvatskih voda poručuju kako je gotovo sigurna i pojava ledostaja na gotovo cijelom toku Dunava u Hrvatskoj.

– Naši ledolomci ne mogu se nositi s ledom na Dunavu, pa ostaju na Dravi. Mađarski ledolomci stari su oko 50 godina. Njihova flota potječe iz vremena kada ih je pogodila katastrofalna ledena poplava 1956. godine. Oni su jači od hrvatskih brodova za oko četiri do pet puta. Čitava flota je skupa za održavanje s obzirom na njihovo jednonamjensko angažiranje, ali su nam oni dostupni međudržavnim sporazumom. Njihovu aktivnost u polovici iznosa snosit će Mađari koji će se od leda braniti na Daljskoj krivni nedaleko od Osijeka, dok će četvrtinu platiti Hrvati i isto toliko Srbi – napomenuo je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda iz Osijeka.

Iako Sustav obrane od leda funkcionira, a s aktivnostima se krenulo na vrijeme, zaključeno je da se teško čovjek može boriti s prirodom.

Ključne riječi

Komentara 16

JM
ja-ma
15:17 10.02.2012.

Hrvatska vojska?Sad će stari lisci morati radit te pizdarije.Da postoji vojni rok sad bi lijepo \"gušteri\" pekli zanat,a ne bi virili do 40-te mami ispod suknje.

FE
Felicijen
15:24 10.02.2012.

Kakva je sad to senzacija? Pa nekada se to često radilo i na Dravi i na Dunavu...

ME
mellifera196666
15:02 10.02.2012.

Dečki ,ak se zaledi do dna niti mine nebudu pomogle.Ako treba minirajte,ledene poplave su horor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije