Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiowa Warrior

Hrvatska vojska opremljena raketama Hellfire

Kiowa Warrior
Foto: MORH
1/3
15.04.2020.
u 15:45

Riječ je o sofisticiranoj protuoklopnoj raketi, američkog proizvođača Lockheed Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letjelice ili zemaljske stanice navođenja) te ima mogućnost djelovanja u svim terenskim uvjetima, danju i noću.

Hrvatska vojska nabavila je od američkog partnera, oružanih snaga SAD-a seriju raketa AGM-114 Hellfire za opremanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, čime je postignuta njihova potpuna operativna sposobnost, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane RH (MORH).

Nabavom raketa Hrvatska vojska dobila je sposobnost protuoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom vjerojatnosti uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posadu helikoptera, ističe u priopćenju.

Naime, riječ je o sofisticiranoj protuoklopnoj raketi, američkog proizvođača Lockheed Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letjelice ili zemaljske stanice navođenja) te ima mogućnost djelovanja u svim terenskim uvjetima, danju i noću.

Helikopteri Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju softversku pripremu za ovaj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je provedena korištenjem vježbovne varijante rakete Hellfire.

VIDEO Prezentacija opremljenosti Eskadrile helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

Kako je priopćeno, rakete su ugovorene 2017. godine putem FMS (Foreign Military Sales) programa SAD-a za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama čime su ostvarene značajne uštede u korist Ministarstva obrane, dok su isporučene sukladno ugovoru.

Ključne riječi

Komentara 15

JO
jorgen
17:11 15.04.2020.

Neka onda kao članica NATO-a to sada šalju na granicu Grčka-Turska pa da vidimo hrabre doktore koji će ilegalno prelaziti granicu kako im se prohtije.

Avatar bimbopus
bimbopus
17:54 15.04.2020.

dobra i razumna odluka , kad već imamo te zrakomlate neka budu u potpunosti operativni , a za sve drugo nadam se da če doći na red , jedino pitanje su novci i od kuda ih uzeti , od državljanada ih uzeti , od državljana teško nakon ove coroniade najmanje nekoliko godina da nam svane sunce .

Avatar Anonimus.
Anonimus.
16:43 15.04.2020.

Šta će štititi helikoptere u zraku? oni dronovi od neki dan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije