Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO

Hrvatska vojska iz zraka snimala povijesni pothvat uklanjanja tornja zagrebačke katedrale

Foto: MORH
1/7
18.04.2020.
u 11:50

Snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom uklanjanja tornja katedrale Hrvatska vojska dala je na raspolaganje zajednici još jednu svoju sposobnost

Uloga Hrvatske vojske u pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale tijekom protekla dva dana bila je višestruka. Osim pripadnika Inženjerijske pukovnije, u tom povijesnom pothvatu sudjelovali su i pripadnici Vojno-obavještajne satnije na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom koji su snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućili brži i efikasniji postupak uklanjanja tornja.

U pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale sudjelovalo je sedam pripadnika Inženjerijske pukovnije i tri letjelice

„Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno“, pojasnio je bojnik Maslov istaknuvši kako je tijekom ove aktivnosti bio angažiran tim od sedam pripadnika Inženjerijske satnije.

„Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja“, izjavio je bojnik Maslov pojasnivši da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja.


 

Bojnik Maslov: Snimanjem iz zraka omogućen je prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu

Kako je dodatno pojasnio bojnik Maslov, na taj je način omogućen prikaz slike iz zraka na zemlji u realnom vremenu: „Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava“.

VIDEO Uklonjen oštećeni dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale

„Iako je ovo bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj što je zahtjevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji, Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži!“, poručio je bojnik Maslov te zaključio:

„Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema Domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće!“

Ključne riječi

Komentara 2

IL
ilijan1a
12:19 18.04.2020.

Svaka čast ovo će ući u svjetske anale

VE
verica2
12:07 18.04.2020.

Bravo za sve koji su sudjelovali u ovom pothvatu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije