Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezolucija UN-a

Hrvatska uvodi sankcije Iranu, Iraku, Libanonu, Sijera Leoneu...

oružje (1)
Nikola Čutuk/PIXSELL
29.10.2010.
u 21:00

Hrvatska automatizmom preuzima odluke UN-a i EU-a o zabranama vezanim uza svjetske režime, pojedince ili tvrtke.

Zajednička akcija britanske, švicarske i rumunjske policije kojom je u proljeće ove godine prekinut lanac trgovine oružjem namijenjenom Iranu, upozorenje je što se može dogoditi ako se netko iz Hrvatske odluči na sličan potez.

U Hrvatskoj je stupila na snagu u ljeto prihvaćena rezolucija Vijeća sigurnosti s mjerama ograničenja prema režimu u Iranu, a ona, kao i dosad, uz ostalo, obuhvaća i prodaju oružja. No Iran je samo jedna od država prema kojima Hrvatska provodi “mjere ograničenja”, što je sinonim za sankcije. Na tom su popisu još al-Qai’da te režimi poput onih u Bjelokosnoj Obali, Kongu, Sudanu, Somaliji, Liberiji, Libanonu, Iraku i Sijera Leoneu.

Hrvatska ne iskače iz sustava automatskog preuzimanja odluka UN-a ili EU-a vezanih uz režime, osobe ili tvrtke, posebice banke na koje se odnose mjere ograničenja, a koje se svako toliko ažuriraju te sama ne uvodi dodatne sankcije, poput SAD-a ili Japana.

Inače, članice EU su ovaj tjedan u “zajedničkom stajalištu” odlučile još strože kontrolirati i pojačati sankcije protiv Irana određene UN-ovom rezolucijom 1803.

Komentara 9

OB
-obrisani-
01:51 31.10.2010.

\"Danas zeleno, sutra crveno,. prekosutra, jeli, žuto...\" (iz filma \"Varljivo leto ‚68) http://www.youtube.com/watch?v=DqsEToHuqik

OB
-obrisani-
22:10 29.10.2010.

U jeb... pa sad će propasti te zemlje a mi snosimo krivicu! Ajme!

MM
Mladen Miletić
22:37 29.10.2010.

Hrvatska uvodi sankcije Iranu, Iraku, Libanonu, Sijera Leoneu... Mislim da bi bilo pošteno da im uvedemo embargo na uvoz oružija. Do sada su nekako preživljavali ali sad kada ih mi reda učimo umiru. Naravno od smijeha !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije