Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEMKA MARKOTIĆ

Hrvatska uvodi promjene u testiranju: 'O ovoj bolesti još učimo'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/7
31.03.2020.
u 09:24

– Virus ne može biti u nosu dulje od 25 dana. Dakle, nekih 28 dana treba biti u samoizolaciji, a onda se te osobe smatraju zdravima – rekla je Markotić.

Ravnateljica Klinike ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić rekla je kako s odmicanjem epidemije ima sve više srednje teških i teških bolesnika, dodavši kako je Hrvatska još u standardu zemalja u kojima oko 80 posto zaraženih ima blaže simptome.

– U bolnici se još pokušava sa shemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim lijekovima – kaže Markotić. 

U bolnici se trenutačno nalaze samo teži bolesnici i oni koji nemaju mogućnost biti u samoizolaciji. Većina bolesnika s blagim simptomima pušta se kući, a u slučaju pogoršanja mogu se javiti liječniku i slobodni su vratiti se u bolnicu, javlja Dnevnik.hr.

Oboljele osobe liječe se simptomatskom terapijom koja uključuje skidanje temperature i davanje dosta tekućine.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
1/4

– I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo – dodala je Markotić. 

Također, uvodi se i još jedna promjena. Naime, bolesnici se više neće testirati. 

– Virus ne može biti u nosu dulje od 25 dana. Dakle, nekih 28 dana treba biti u samoizolaciji, a onda se te osobe smatraju zdravima – rekla je Markotić.

Opovrgnula je navode kako se virus može vratiti jer, kako kaže, za to podataka nema, a spomenuti slučajevi zapravo nisu bili ljudi koji su ponovno zaraženi već oni koji nikad nisu ni ozdravili.

Isto tako nije istina da virus ubija samo stare jer, kako dodaje, ne znači da će svi mladi ozdraviti, kao ni da će svi stariji bolesnici umrijeti. Na to utječe puno faktora, a i količina virusa koji su zaražene osobe primile.

Komentirala je i Švedsku koja je jedna od rijetkih zemalja koje nisu uvele drastične metode za suzbijanje epidemije, rekavši kako neke njihove činjenice ne idu u prilog suzbijanju virusa.  

– Oni su se odlučili za sporije uvođenje mjera. Koja će cijena toga biti, vidjet ćemo – dodala je Markotić. 

VIDEO: Alemka Markotić o uključivanju znanstvene zajednice oko povećanja testiranja

 

Komentara 7

PV
prcko.vita
13:50 31.03.2020.

Hrvatska bi ipak trebala više ulagati u imunološki zavod i druge institucije koje bi mogle pomoći kod otkrivanja cjepiva i lijekova protiv virusa i bakterija koje su ugroza za ljude. Također, možda ne bi bilo loše razmisliti o donošenju plana da se svi miševi pacovi zmije i slično koje mogu prenijeti virus na čovjeka nekako proglase neprijateljima ljudi, i onda ih adekvatno preseliti sa ovog planeta.

MK
mkinkognito
12:25 31.03.2020.

Imamo Murter i Betinu gdje virus ušao bez poznatog izvora, gradonačelnik kaže od turista, a ja kažem možda sa nekog tuluma. Zato i je samoizolacija ikarantena jer najopasniji su oni koji nemaju simptome ili blage simptome jer mogu sijati zarazu a to ni znaju. O virusu su znali sve što je objavljeno, anije sve objavljeno, Kina daje informacije parcijalno i na kapaljke. Svaka epidemiološka služba sakuplja svoje informacije. Kao što su kinezi zaključili o rasprostranjenosti zaraze po krvnim grupama tako može i druga genetika imati utjecaj što znači učenje o virusu. Nekad su virusi značili samo bolest, danas se virusi koriste i kao lijek za neke vrste karcinoma. Za ovaj virus jedino što znamo je to, da je nov, prilično zarazan i prilično smrtonosan. Nitko ne zna kakve posljedice ostavlja na onima koji su ga lako prebolili, možda će se znati tek za 40, 50 ili 60 godina. Nema cijepiva i nema lijeka. Neki lijekovi koji prividno pomažu zapravo liječe ostale usputne bolesti kojima su zaraze bolesnici sa načetim imunitetu zbog novog virusa. Nema tu zavjere ali ima budala, dilera, lopova, alkoholičara, preljubnika …, kojima smeta ograničenje kretanja. Svima nabrojanima osim budalama, ograničenja smetaju obavljanju nemoralnih ili nezakonitih poslova.

Avatar southman
southman
11:25 31.03.2020.

28 dana izolacije ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije