Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUGANJE ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA

Hrvatska uputila diplomatsku notu Srbiji zbog spomen-ploče generalu Bratiću koji je napadao Vukovar

08.11.2019.
u 20:18

Prosvjednom notom Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku.

Otkrivanje spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, jučer u Novom Sadu podiglo je na noge hrvatsku javnost i političare. Što ne čudi s obzirom na to da je Bratić zapovijedao napadom na Vukovar, zbog čega je i jučerašnji čin u Hrvatskoj, ali i u civilnom sektoru u Srbiji, okarakteriziran kao ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih.

Da priča bude još nevjerojatnija, sve se događa uoči obilježavanja obljetnice stradanja Vukovara i usred žestokih prijepora oko mogućeg dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na kongres EPP-a od 19. do 21. studenoga u Zagrebu.

– Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru gdje je ubijeno 2200 ljudi bit će predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću – kazao je jučer za HRT premijer Andrej Plenković iz Ženeve gdje se održava Svjetski gospodarski forum.

Koji sat kasnije, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojba u napadu na Vukovar.

Prosvjednom notom Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku.

Sam ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman cijeli je događaj nazvao skandaloznim te dodao kako je Bratić zapravo ratni zločinac koji je poginuo napadajući tuđu, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar te kako otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima.

Kao što stabilizaciji neće pridonijeti ni jučerašnja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na pitanje novinara u Ženevi o otkrivanju spomen-ploče, kazao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku.

Oglasili su se i u vukovarskom HDZ-u u kojem drže kako su na taj način građani Vukovara još jednom izloženi agresiji i kako je taj potez ujedno i pljuska svakoj od 2717 žrtava svih nacionalnosti koje su stradale u Vukovaru tijekom Domovinskog rata, a kojima je u dvorištu Franjevačkog samostana u Vukovaru ponad Dunava podignut spomen.

Prije nego što je spomen-ploča otkrivena, još u četvrtak, SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović postavio je pitanje premijeru hoće li RH osuditi taj čin, ali i možda ići korak dalje te zatražiti predsjedništvo EPP-a na sjednici koja bi se trebala održati u Saboru RH da osudi takve poteze Srbije s obzirom na to da je upravo Vučić predsjednik Srbije, a ujedno je, prema najavama, i jedan od sudionika kongresa EPP-a.

Komentara 95

KU
Kultura
15:37 08.11.2019.

Treba im reci da hrvatska predano radi da srbija sto prije udje u EU. To je politika plenkovica.

DU
Deleted user
15:53 08.11.2019.

Bez razlike što Srbija radi a Vučić govori Plenković i Kolinda dat će Srbiji zeleno svijetlo za ulazak u EU.

DU
Deleted user
18:25 08.11.2019.

Srbija je uvijek imala vlast koja cijeni Srbe, ali Hrvatska nažalost nikako da dobije vlast koja cijeni Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije