Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIM U LICE Nakon novinara, i poslodavci pišu Ustavnom sudu

Hrvatska udruga poslodavaca: Zakon o pušenju protivi se znanosti

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
15.11.2008.
u 19:25

Kako je krenulo, Ustavni sud uskoro bi mogao biti zatrpan zahtjevima za ocjenu ustavnosti nepopularnog antipušačkog zakona. Nakon novinara televizijske emisije Istraga, svoj zahtjev najavila i je Hrvatska udruga poslodavaca.

Za razliku od svih drugih, oni se neće osvrtati na zabranu pušenja, nego na problematiku vezanu uz distribuciju duhanskih proizvoda. Zahtjev za ocjenu sukladnosti Zakona s Ustavom, koje je sastavio pravni tim poslodavaca, sudu će biti predan početkom sljedećeg tjedna.

Besmisleni razlozi
– Nije problem u tome što je zakonom zabranjena prodaja duhanskih proizvoda uređajima, nego što se ne uvažavaju stečevine razvoja znanosti i tehnologije u tom gospodarskom segmentu koji 100 posto onemogućava maloljetnicima da kupe duhanski proizvod.

Ugradnjom posebnih limitatora automati to prestaju biti i postaju preinačeni uređaji za ograničenu distribuciju duhanskih proizvoda, što omogućava decidiranu provedbu zakonskog propisa o sprečavanju prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima.

Za odbijanje takvog prijedloga poslodavaca ne postoji ni jedan smisleni razlog – rekao je Dario Gavranović, član Izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u. Poslodavci su u doba donošenja zakona pokušali uvrstiti odredbu da se duhanski proizvodi mogu prodavati na uređajima preinačenima tako da se pri kupnji određuje punoljetnost kupca.

Kontrola prodavača
– To se može napraviti kreditnom karticom ili osobnom iskaznicom. Sada maloljetnike na kioscima kontrolira prodavač koji prema novom zakonu može zatražiti, ako posumnja, identifikaciju, a nama zabranjuju distribuciju iz uređaja koji se ponaša kao “bankomat za cigarete”, koji identificira apsolutno svaku transakciju – kaže Gavranović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije