Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEK KOJI SPAŠAVA ŽIVOT

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze: Prvi pozitivni signali za mirniji život

Foto: Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze
1/2
26.07.2021.
u 15:23

- Svatko od oboljelih ima pravo na dugotrajan i normalan život koji mu ovi revolucionarni lijekovi mogu omogućiti - rekla je Anja Privara, tajnica Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze

Dobili smo punu podršku Ministarstva zdravstva i Vlade da se hitno na listu obaveznih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uvrste lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi. Nakon što HZZO već mjesecima nema sluha za naše  molbe, ovo su prvi pozitivni signali da bi oboljeli od cistične fibroze  i njihove obitelji uskoro mogli mirnije živjeti - kaže predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Ti lijekovi djeluju na uzrok bolesti i doslovno spašavaju život.

- Svatko od oboljelih ima pravo na dugotrajan i normalan život koji mu ovi revolucionarni lijekovi mogu omogućiti - rekla je Anja Privara, tajnica udruge.

- Dok HZZO pregovara o životima  više od 150 hrvatskih državljana i ignorira siguran način za njihovo  spašavanje na već trećoj sjednici zaredom, oboljeli od cistične fibroze imaju sve manje vremena. Nakon dugog niza godina u kojima nije bilo lijekova koji djeluju na uzrok ove teške, neizlječive i progresivne  bolesti, na tržištu su se pojavila čak tri rješenja, ali isključivo  putem sustava javnog zdravstva. Lijekovi su dostupni u većini europskih  zemalja, uključujući susjednu Sloveniju - dodao je Levak.

U travnju ove godine, Medison Pharma, dobavljač revolucionarnih lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi  došao je na hrvatsko tržište te uputio zahtjeve HZZO-ovom Povjerenstvu  za lijekove da ih uvrsti na listu obaveznih lijekova. Udruga je pokrenula kampanju "Kaftrio – udah života" kako bi ukazala na životnu važnost tih lijekova.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
senijor121
16:11 26.07.2021.

Samo još jedan uspjeh farmako mafije da pljačka hrvatski narod, a za one bolesti gdje ima pomoći a ljekovi i liječenje znatno jeftiniji neće biti novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije