Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA PRAGU DRUGE FAZE

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u utorak se očekuje prva odluka

Šibenik: Stroge mjere sigurnosti na gradskoj tržnici koja je ponovno otvorena za stanovnike
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
06.04.2020.
u 21:36

Svaka odluka mora biti dobro pripremljena kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija

Hrvatska će, kao i Austrija gdje je premier Sebastian Kurz danas iznio hodogram ublažavanja mjera protiv zaraze koronavirusom koji uključuje otvaranje malih trgovina nakon Uskrsa, pratiti razvoj epidemiološke situacije i s tim donositi odluke o popuštanju mjera. Prve bi na red mogle doći tržnice, a odluka o njima očekuje se sutra.

No svaka odluka mora biti dobro pripremljena kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija.

Austrija je među prvim državama koja je objavila da će u nekim dijelovima ublažiti stroge mjere zbog epidemije koronavirusa jer smatraju da su polučile uspjeh. Primijeti li se ponovno širenje virusa, mjere se vraćaju na staro.

Također, norveški ministar zdravstva Bent Høie kazao je kako su stavili pod kontrolu epidemiju COVID-19 te će u srijedu donijeti odluku o produžavanju ili ublažavanju mjera.

Prilagodba mjera epidemiološkoj situaciji nije specifičnost Austrije ili Norveške – to je princip po kojem radi i Hrvatska, gdje su, primjerice, nakon početnog zatvaranja, otvorene trgovine na tržnicama, a sada se analizira i priprema moguće popuštanje mjera na tržnicama koje budu zadovoljavale epidemiološke mjere.  

– Imamo cijeli niz mjera u pripremi, sad bi bilo prerano o tome govoriti, ali sve što budemo mogli napraviti s obzirom na epidemiološku situaciju, napravit ćemo da zaštitimo zdravlje ljudi i omogućimo da život ide dalje  – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pojasnio je kako traju sastanci s lokalnim stožerima civilne zaštite i udrugama gradova i općina i kada dobiju povratnu informaciju o tome koje su mjere poduzete, odluka o otvaranju tržnica bit će objavljena, očekuje se da to može biti već i sutra

Premijer Andrej Plenković također je istaknuo kako je cilj da "mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim preporukama i procjenama, da ne bi s prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih".

Plenković je najavio da će kroz tjedne koji su pred nama zajednički donositi procjene o dinamici relaksiranja, ali vodeći računa o zdravlju. 

VIDEO Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Kaže da će se ići s mjerama koje će omogućiti da sve ono što proizvode naši poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način, da se "građanima omogući iskorak prema tržnici, ali ne na način kako je to bilo ranije." Potvrdio je da bi to moglo biti i prije Uskrsa, izvijestivši da se trenutačno u Vladi radi na pravnoj formulaciji odluke koja će pokriti to pitanje.

Iako broj zaraženih u Austriji raste, i jučer je dosegao brojku od 11.897,  zdravstvene vlasti optimističnim vide činjenicu da je broj oporavljenih nadmašio broj novozaraženih te da je manje pacijenata u jedinicama intenzivne skrbi.

Izlaznu strategiju najavio je austrijski premijer Sebastian Kurz i po hodogramu, koji se može mijenjati, od 14. travnja ponovno će raditi trgovine površine do 400 četvornih metara  i centri s građevinskim asortimanom te vrtnim dijelom, ali i dalje uz vrlo stroge mjere zaštite i ograničen ulaz kupaca. Od 1. svibnja vrata bi trebali otvoriti svi dućani i centri te frizerski saloni.

Nastave u školama neće biti do sredine svibnja, a sveučilišta će ostati zatvorena do kraja semestra. Kurz je najavio da će se obavezno nošenje zaštitnih maski, što sada vrijedi za dućane, proširiti na javni prijevoz. Mjera za ograničavanje okupljanja više od dvije osobe produžena je do kraja travnja, javni događaji su zabranjeni do kraja lipnja.

Austrijski kancelar poručio je kako je Austrija među prvima uvela stroge mjere, pa i stavila Tirol u karantenu, iz koje će izaći sutra. One su polučile uspjeh te je i zbog oporavka ekonomije sada moguće postupno ih ukidati. Svejedno, Kurz je apelirao na sve građane da se i dalje drže mjera te da Uskrs provedu kod kuće i da ne putuju, ni sada ni u razdoblju do ljeta.  

VIDEO SDP predstavio treći paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu

Komentara 72

TO
tomislav511
08:50 07.04.2020.

OTP banka uvela NAPLATU usluge prebacivanja novca na drugi račun od 70 Kn ! SRAMOTA i to sada kad stari ljude NE smiju u grad ! SRAMOTA !!! Ljudi..bježite iz te MAĐARONSKE banke !!!

DE
densokubura
22:20 06.04.2020.

kako sad popuštanje ako je stožer rekao da će vrhunac biti za 3 tjedana, netko ovdje mulja na veliko...

SA
Saskakempa
06:15 07.04.2020.

Pa sve je to kako su vec vise puta rekli, pocetkom lipnja ocekuju povratak. Prava normalizacija ide kad se vrate okupljanja, ugostiteljstvo, hoteli, skole... a toga nece biti bar do druge polovice svibnja. Dok god imamo socijalno distanciranje i maskee nista od normale nazalost (naravno ne racunajuci ducane i trznice u koje se ide pod posebnim uvjetima) jer u takvim uvjetima ni ugostiteljstvo ni dogadjanja ni hoteli ne mogu raditi. Austrija je rekla od polovice svibnja postepeno otvarati turizam i ugostiteljstvo podlozno situaciji. Kod nas ce prvo u normalu ici kretanje po hrvatskoj i eventualno neki jos mali ducani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije