Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović u bruxellesu

Premijeri i predsjednici EU na hitnom summitu nisu riješili problem migranata

Zoran Milanović autocesta
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
23.04.2015.
u 23:12

Ovo je užasna kriza u kojoj trebamo pomoći ljudima i pokušati se obračunati s onima koji tu krizu održavaju i na njoj zarađuju, kazao je premijer Milanović

Bijeli lijesovi s brojevima umjesto imena pokopani su danas na Malti na pogrebu nekih od oko 900 žrtava nedjeljne havarije broda nakrcanog migrantima, a dvije i pol tisuće kilometara sjevernije premijeri i predsjednici 28 država EU u Bruxellesu su na hitno sazvanom summitu dogovarali kako spriječiti daljnje tragedije migranata na Sredozemnom moru. Hrvatski premijer Zoran Milanović došao je na summit s ponudom da Hrvatska u pomoć pošalje u patrolni brod "Andrija Mohorovičić" iz svoje obalne straže.

- Ovo je užasna kriza u kojoj trebamo pomoći ljudima i pokušati se obračunati s onima koji tu krizu održavaju i na njoj zarađuju. Hrvatska će ponuditi pomoć u obliku jednog broda. To nam se čini i humano, a i dobro za Hrvatsku, jer smo kandidat za ulazak u Schengensku zonu i moramo sudjelovati u tom sustavu. A i mediteranska smo država, imamo više od tisuću kilometara obale. Imamo puno razloga zašto trebamo biti prisutni - rekao je premijer Milanović.

Brod "Andrija Mohorovičić" nema veliku putnu brzinu, ali može u slučaju nužde udomiti puno ljudi, rekao je Milanović. Slovenski premijer najavio je da će u pomoć Italiji poslati ratni patrolni brod "Triglav", ali nakon rujna jer je do tada na remontu. Britanski premijer u patroliranje Sredozemnim morem šalje 176-metara dugačak nosač helikoptera HMS Bulwark. Uz taj brod Britanci šalju i dva helikoptera i dva manja patrolna broda. Njemačka šalje dva ratna broda. Više od polovice država članica EU najavilo je sinoć da šalje brodove i helikoptere u vojnu operaciju na Sredozemlju.

Lideri država EU na summitu su se spremali usvojiti deklaraciju, čiji je nacrt Večernji list imao prilike vidjeti prije formalnog usvajanja, a u kojoj je stajalo da će oko 5000 azilanata biti raspoređeno diljem EU. No, i ta brojka, koja je mala s obzirom na stotine tisuća migranata koji se pokušavaju prebaciti u EU, izbrisana je iz konačno usvojenog dokumenta. Premijeri i predsjednici očito se nisu mogli dogovoriti. Slovenija je dala do znanja da može primiti između 15 i 20 relociranih azilanata, ali Hrvatska je signalizirala da ne može nikoga.

- U ovom trenutku nemamo nekakvog kapaciteta da se u to uključimo - rekao je premijer Milanović po završetku summita. - Mislim da postoje države u Europi koje mogu malo veći teret od nas podnijeti - dodao je.

Na summitu je ipak postignut dogovor o ustrostručivanju novca za operaciju Triton, koju europska granična agencija Frontex provodi u talijanskim, malteškim i grčkim teritorijalnim vodama. Sada će ta operacija traganja i spašavanja na moru imati na raspolaganju 120 milijuna eura godišnje.

- Europa nije izazvala ovu tragediju. Ali to ne znači da smijemo ostati ravnodušni. Čeka nas teško ljeto i moramo biti spremni djelovati. Stoga smo dogovorili prioritetna područja djelovanja - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Talijanski premijer Matteo Renzi, na čiji je apel sazvan hitan sastanak Europskog vijeća, bio je zadovoljan što se "za razliku od prošlosti, po prvi put događa strateški pristup" problemu s migrantima na Sredozemnom moru. Renzi je zahvalan svim zemljama koje su ponudile pomoć u ratnim brodovima, helikopterima, novcu i svojim stručnjacima. No, nitko od sudionika summita ne smatra da su sinoć riješili problem.

>> Utopilo se 700 izbjeglica: Ne zatvarajmo više oči pred tragedijom na Mediteranu

Komentara 41

NV
novo vriijeme
17:02 23.04.2015.

Lijepo samo neka putnike iskrca u Italiju prije povratka kući.

Avatar Idler 3
Idler 3
17:18 23.04.2015.

Jedino nisam skužil kak bude im to naš brod pomogel? Jel ih bude vozil nazad v Afriku il sam do Italije il kojim slučajem....ne usudim se nit pomislit al me od aktuelnog diletanta i njegve "ministarke inostranih" ne bi ništ začudilo!

DU
Deleted user
17:48 23.04.2015.

"Andrija Mohorovičić" je izgrađen 1971., star je 44 godine i može ga se smatrati olupinom na moru. Na kraju se može dogoditi da će netko morati spašavati naše mornare, ako se otisnu prema Libiji. Premijeru, držite vi Andriju u bliziniini hrvatskih obala. Pa, emigranti ne dolaze u konvojima, nije to desant na talijanske obale. Emigranti dolaze u jednome ili dva oronula broda iz Tunisa ili Libije i spašavanje tih ljudi ne predstavlja nikakav problem talijanskoj mornarici ili obalnoj straži. Osim, ako se ne radi o tome da se broj emigranata ravnomjerno raspodjeli i na ostale EU zemlje, pa Hrvatska mora preuzeti svoj "udio".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije