Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Anketa europske komisije pokazuje pad povjerenja Hrvata u EU

Hrvatska u Europi najpoželjniji partner

09.09.2005.
u 18:56

Povjerenje hrvatskih građana u EU palo je sa 42 na samo 28 posto od lanjske jeseni, a uglavnom je rezultat odgode pretpristupnih pregovora. Potpora europskom Ustavu, zajedničkim politikama i članstvu u EU samo se donekle smanjila, ali ih i dalje podupire oko dvije trećine ispitanika, što ukazuje da su trenutnom euroskepticizmu uzrok trenutačni događaji, dok dugoročno velika većina ostaje naklonjena članstvu u EU.

Mišljenje o članstvu
Veliki pad povjerenja u EU očita je posljedica odgode pregovora u uvjerenja da EU zbog jednog pobjeglog haaškog optuženika čitavu zemlju nepravedno drži za taoca, stoji u istraživanju javnog mnijenja Standard Eurobarometer, koje se provodi dvaput godišnje. Njega je, po narudžbi Europske komisije, u svibnju i lipnju proveo konzorcij TNS Opinio & Social, a u Hrvatskoj agencija Puls. Osim dnevnopolitičkih tema, razlog je takvog stava prema EU i loša obaviještenost građana te slabo poznavanje načina djelovanja EU, unatoč tome što su europske teme dovoljno zastupljene u medijima. Tako više od polovice građana, 53 posto, smatra da bi članstvo bilo nepovoljno, a samo trećina očekuje dobrobit od toga. No, u državama koje već jesu članice više od polovice stanovnika smatra da im je članstvo donijelo dobrobit.

Hrvati ne vjeruju EU
Iako Hrvati u ovom trenutku Europi baš i ne vjeruju, za stanovnike EU Hrvatska je "najpoželjnija udavača" u regiji. S podrškom stanovnika članica EU od 52 posto, RH bolje kotira i od dviju pristupnih država, Bugarske i Rumunjske, a u Europi zaostaje samo za razvijenim državama, Islandom, Švicarskom i Norveškom.

S druge strane, Hrvatski građani podržavaju ulazak većine ostalih potencijalnih kandidata u EU s više od 50 posto, a čak i SiCG dobiva iznenađujuću podršku od 48 posto, dok 33 posto građana ne podržava njezin ulazak. Gledano po regijama, najviše je euroskeptika u Dalmaciji, a najmanje koristi očekuju u sjevernoj Hrvatskoj, Lici i Banovini. U Istri, Rijeci i Gorskom kotaru najviše vjeruju EU te smatraju da će imati najviše koristi od članstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije