Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ JEDNE ERE

Hrvatska tuguje za Malenom: 'Klepetan je to teško primio'

Rode se vraćaju u Brodski Varoš, a Malena slomljenog krila sama gradi svoje gnijezdo
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
07.07.2021.
u 12:37

Stjepan Vokić pronašao je Malenu prilikom pecanja 1993. godine.

Roda Malena uginula je, tužna je vijest koja dolazi iz Brodskog Varoša. Njezina ljubavna priča s Klepetanom iz godine u godinu privlačila je sve više ljudi i obišla svijet, a bila je predmet i popularnog dokumentarca. 

>> VIDEO Stjepan Vokić o uginuću Malene

– Počelo je oko 9.6. kada sam primijetio da nije dobro. Počele su i vrućine. Htjela je ići za Klepetanom, ali nije mogla. Pala je dolje. Ja sam je unio unutra. Nije htjela više ni jesti ni piti vode. Kao da je riješila da se riješi tog svog života, jer je kod njih to poniženje, ja bi rekao. Klepo je stalno oko nje obilazio, ali nije bilo pomoći. Jedanaest dana sam je držao u sobi jer vidio sam da muhe idu oko nje. Niža je temperatura nego vani, pazio sam i pratio. Međutim, nije htjela ništa uzeti jesti i kada je vidio prijatelj Neno samo je zaplakao i otišao. Nema pomoći. Onda 29. 6. sam je iznio i na krilu jedne prijateljice je sklopila oči – rekao je Stjepan Vokić, 75-godišnjak koji je skrbio o Malenoj 28 godina. 

Klepo stalno dolazi, kaže Vokić, kao da pita gdje je njegova Malena. 

– On je 19 puta došao. To nisu mali kilometri. Ja sam na izmaku snaga, ne mogu sam od penzije davati im ribu koju vole. Ovi su ispustili kanale u Migalovcima. Sve je otišlo u Savu – kaže Vokić.

Malena i Klepetan imali su 66 potomaka.

Rode se vraćaju u Brodski Varoš, a Malena slomljenog krila sama gradi svoje gnijezdo
1/13

– On će vjerojatno na proljeće naći nove prijateljice, ali na gnijezdo neće sigurno do proljeća – dodao je Vokić.

Klepetan je, kaže, teško primio smrt Malene. 

– Svaku večer dolazi. Ja budem tu. Kažem: "Nema je, Klepo." Moram ga odvesti jer vidio je da je Malena meni u sobi. Pokopao sam je na njezinom omiljenom mjestu gdje ga je čekala – opisuje Vokić.

Smatra da je Malenu dotukla ova zima.

– Rode leže na jajima, a vani -9. To nije normalno. Vrijeme se mijenja. Gazi nas. Ne poštuje se priroda. Glavni kanal naš su ispustili i ostala je sitna riba koja se nema gdje sakriti od proždrljivih riba. Devastirali su naše područje – kaže Vokić.

Podsjećamo, Stjepan Vokić pronašao je Malenu prilikom pecanja 1993. godine. Zbog slomljena krila, ona nije mogla letjeti i zbog toga ni napustiti Brodski Varoš. Klepetan se prvi put pojavio 2001. godine i od tada se gotovo svake godine vraćao kako bi se pario s Malenom. 

Pogledajte video o ljubavi koju je pratila cijela zemlja: Klepetan je 2020. godine nešto kasnije napustio svoju Malenu i otišao na dalek put!

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 19

TA
tanhanna
12:51 07.07.2021.

Jedna od najljepših priča koja je započela još u hrvatskim ratnim vremenima. Zahvala Stjepanu Vokiću.

Avatar loka
loka
12:52 07.07.2021.

Tužno.. bila je prelijepa priča. Svaka čast gospodinu za brigu.

ST
stefj
12:59 07.07.2021.

Šteta, priča je trajala godinama, malo svjetla u ovoj gomili šunda... Priča sigurno bolja od raznih Veljača, prepisanih američkih tekstova, domaćih i stranih zvijezda i zvjezdica, reality showova i sl. E to je bila prava ljubav na selu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije