Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović:

Hrvatska treba surađivati i s Bruxellesom i s Pekingom

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.04.2019.
u 12:02

Svi drugi vode svoje račune i prema tome ostvaruju svoje nacionalne interese, a Hrvatska je potpuno zapostavila odnose s drugima, kaže Lovrinović.

Stranka Promijenimo Hrvatsku daje punu podršku svakom naporu koji će ići u cilju jačanja hrvatske gospodarske situacije, ali se odupire svim pritiscima iz centara moći Europske unije, jer oni itekako dobro ostvaruju interese za svoje zemlje, poručio je danas predsjednik te stranke Ivan Lovrinović s konferencije za medije pod nazivom „Hrvatska između Bruxellesa i Pekinga“. Za njega nema dileme koji od ova dva grada izabrati, odnosno od ova dva tržišta – treba, naglašava, izabrati oba i tako razvijati svoje gospodarstvo.

- Ne možemo samo čekati što će biti od EU fondova koji su mrvice sa stola u odnosu na investicijski potencijal koji pruža jedna Kina. Svako tržište koje se zatvara nema perspektivu i određeno je na propast. Mi smo platili visoku cijenu obrasca „biti veći katolik od Pape“ u EU slušajući svakoga, i vrijeme je da krenemo dalje – naglasio je Lovrinović. S obzirom na to da Kinezi žele širiti svoju valutu po svijetu, pravi izazov za hrvatsku Vladu, vjeruje, bit će potencijalno izdavanje panda obveznica i uvrštavanje kineskog juana u svoje devizne rezerve, što je prijedlog kineskog premijera Li Keqianga.

 

U odnosima s Kinom izgubili smo desetljeće, tvrdi Lovrinović podsjetivši kako je 2009. godine u Hrvatskoj bila još jača kineska delegacija na čelu s predsjednikom Kine i s oko 230 članova delegacije.

- To je bila sramotna situacija jer ako se prouče izvještaji iz tog vremena, vidjet ćemo da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić morao raditi pritisak na tadašnjeg premijera Ivu Sanadera da primi kineskog predsjednika. Zašto je Sanader nevoljko pristao na taj sastanak zna samo on, ali iz centara moći EU očito je netko izvršio pritisak na njega, jer je jedan od uvjeta da uđemo u EU očito bio da se hrvatska politika orijentira samo na EU. To je izgubljeno desetljeće u odnosima s Kinom – pojašnjava Lovrinović dodavši kako su za to vrijeme druge europske zemlje sklapale unosne poslove za svoja gospodarstva s kime god su htjeli.

- Svi drugi vode svoje račune i prema tome ostvaruju svoje nacionalne interese, a Hrvatska je potpuno zapostavila odnose s drugima. Da smo tada napravili prave poteze, danas ne bi imali problem brodogradnje, Rijeka bi možda bila daleko jača luka od Trsta, tu vidimo što znači pogrešna i loša politika prethodnih vlada. I sad kad su svi osjetili koristi suradnje s Kinom, pa čak i BiH i Srbija koje nisu u EU, sad se tek Hrvatska sjetila da je krajnji rok da se nešto napravi – kaže Lovrinović naglasivši kako sad imamo problem što potencijalne partnere dočekujemo s velikim problemima, čime su nam odmah i slabije pregovaračke pozicije.

I sad, vjeruje, ovaj veliki Summit +16 možemo zahvaliti Kini i njihovoj snažnoj inicijativi da se širi i na naše područje.

- Kina nakon započinjanja protekcionističkog rata od SAD-a u trgovini vidi priliku za širenje u zapadnoj Europi i tako kompenzirati negativne učinke Trumpove politike – ustvrdio je Lovrinović.

Komentara 1

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:02 12.04.2019.

Što zna Lovrinović o tome što je dobro, a što loše? Kada bi on znao kako je samo toplo i ugodno (istina ne baš tako mirišljivo) u rektumu naših transatlanskih gazda našim poglavarima i doglavarima, nikada ne bi izvalio takvu glupost o suradnji sa Kinezima. To što oni organiziraju samit 16+1 je samo da se ne dosjete pred izborima naši Vlasi za njihovu totalnu servilnost, a u projekt su uključeni kao insideri i trojanski konji. Lijepa naša postaje totalna ekološka država i ne trebaju joj tutnjati, dimiti i smrditi kinseki vlakovi i prditi doma dvonožna stoka. Naši vjerodomoljubi se drže novo narodne izreke da treba pogledati prvo na Zapad, a potom na Sunce. Putevi Svevišnjeg su nepredvidvi, ali našeg Hrvatskog Boga i vjerodomoljubnih vlasti su vidljivi iz Svemira. Lijepa naša se mora očistiti od svekolikog kukolja (po remetilcima i hrvatski remetitelji), pa će Lijepa naša postati totalno ekološka država sa sakupljačkim gospdarstvom i elitnim turizmom (naši turistički poslenici su digli cijene usluga da čak i zapadnim turistima fukarama cvokoću zubi od groze. Naši vjerodomoljubni dvonoýžni glodari će i dalje ostati i opstati u svojem Raju zemaljskom, sada umjesto na sisi prezadužene države rage, na ogromnom EU vimenu sa dotacijskim mlijekom. A ostali vjerodomoljubi će uživati čisto ekološke púlodove kao što su gljive, kesteni žir i tsl. te pratiti nebrojene vjerodomoljubne igre i pripemati se za Raj nebeski, gdje će proći bez pregleda pored svetog Pere i čistilišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije