Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIROKRATSKA ĐUNGLA

Hrvatska stvarnost: Žalbe plaćene 5000 kn zaustavile projekt od 2 milijarde kuna

Milan Sabic/PIXSELL
18.12.2020.
u 08:03

Zbog zlonamjernih žalbi na natječajnu dokumentaciju, za velike projekte cijenu bi im trebalo povisiti iznad 100.000 kuna

Na natječajnu dokumentaciju za građevinske elektroenergetske radove i rekonstrukciju postojećeg i gradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac stigla je nova, peta žalba. Ovaj put se na taj natječaj procijenjene vrijednosti 2,04 milijarde kuna plus PDV žalila grčka tvrtka Mytilineos. Grčka žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) dostavljena 16. prosinca, dva dana nakon što je za isti taj natječaj stigla žalba odvjetničkog društva Maržić i partneri podnesena uime neke od tvrtki koje se žele natjecati za taj posao.

Dok se te dvije žalbe ne riješe, natječaj mora biti zaustavljen. A oba su žalitelja na ime naknade za pokretanje žalbenih postupaka morala uplatiti samo po 5000 kuna. Isto toliko platile su i tvrtke koje su se još prije žalile na taj natječaj. Iako su sve te tri žalbe propale i podnositelje su koštale 15.000 kuna, ipak su natječaj vrijedan više od dvije milijarde kuna bile zaustavile na gotovo dva mjeseca. Nove dvije žalbe, koje ukupno koštaju 10.000 kuna, dodatno će produljiti rok za dostavu ponuda na tom natječaju, a koliko dugo ovisi o tome kad će DKOM donijeti odluku o njima. Sigurno će to na kraju rok produljiti za više od dva mjeseca.

Žalbe triput produljile rok

Natječaj za prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac objavljen je 7. rujna, a rok za slanje ponuda bio je 3. studenoga. No taj rok je dosad produljivan već tri puta zbog tri žalbe, a bit će produljen još najmanje jednom zbog nove dvije žalbe. Tako ponude za taj natječaj sigurno neće biti otvorene ove godine i sad je samo pitanje koliko će se još sve to produljiti u idućoj godini. A da nije bilo žalbi, pogotovo zlonamjernih, koje su podnesene samo zato da bi se produljio rok za dostavu ponuda, početkom sljedeće godine mogla je već biti donesena odluka o odabiru izvođača radova.

Ovako će u najboljem slučaju biti donesena tek potkraj prvog tromjesečja 2021. A potom će opet oni koji nisu izabrani moći podnijeti žalbu na odabir, pa će ugovor u najboljem slučaju biti potpisan tek sredinom iduće godine. U novim žalbama se, kao u slučaju kineske, koronakriza navodi kao otegotna okolnost za sastavljanje ponuda i nemogućnost nazočnosti predstavnika stranih tvrtki zbog otežanog putovanja. No to baš i ne drži vodu jer je sustav javne nabave u RH potpuno digitaliziran pa se predaja i otvaranje ponuda obavljaju putem Elektroničkog oglasnika javne nabave. Naši sugovornici navode da su žalbe očito podnesene kako bi se zaustavio postupak i produljio rok za dostavu ponuda.

Novac im nije problem

Podnošenje zlonamjernih žalbi nije problem jer ih može podnijeti svatko tko ima pravni interes za dobivanje određenog posla i pritom za žalbu na natječajnu dokumentaciju mora uplatiti samo 5000 kuna. Stoga kao jedan od lijekova za taj virus zlonamjernih žalbi na natječajnu dokumentaciju i njezine izmjene, koji je već prije produljio natječaje za Pelješki most, pristupne ceste i druge velike projekte, upućeni sugovornici vide u povećanju naknade, koja bi iznosila najviše 100.000 kuna, ovisno o vrijednosti posla. Naime, cijena žalbe na odluke o odabiru razmjerna je procijenjenoj vrijednosti nabave pa tako iznosi 5000 kuna za nabavu vrijednosti do 750.000 kuna te 100.000 kuna za nabavu vrijednosti veću od 60 milijuna kuna.

Neki od dobro upućenih u javnu nabavu smatraju da je osim povećanja naknade bitno i da se kvalitetno priprema natječajna dokumentacija. Prema nekim mišljenjima, iznos naknade za žalbe mogao bi se određivati prema određenom postotku vrijednosti posla. No upućeni napominju da velikim tvrtkama koje žele opstruirati neki natječaj nije problem platiti ni 100.000 kuna za žalbu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković već se prije zalagao za izmjene Zakona o javnoj nabavi kako bi se spriječile zlonamjerne žalbe, ali očito njegovi kolege u Vladi, prvenstveno u resoru gospodarstva koje je odgovorno za Zakon o javnoj nabavi, za to nisu imali previše razumijevanja.

VIDEO Pogledajte probijanje 5. najdužeg tunela u Hrvatskoj

 

Komentara 27

VV
Vidoviti_Vidoje
08:16 18.12.2020.

'Birokratska đungla'? ...piše se DŽungla, a ne Đungla. Kad vidim da autor ne vlada niti pravopisom, nemam volje čitati članak.

Avatar southman
southman
09:15 18.12.2020.

Kako se žalbe mogu podnositi u nedogled ? I kako netko tko nije podnio žalbu u zakonskom roku je može podnijeti naknadno ? Pa ima li itko pametan za sročiti kvalitetan zakonski okvir ??

EH
enigmus-hr
08:09 18.12.2020.

Podržavam, ako neka firma misli da ima osnova za žalbu neka plati, a ako joj prođe neka dobije novac natrag, a ne ovo reketarenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije