Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sretna godišnjica

Hrvatska slavi 21. obljetnicu međunarodnog priznanja

hrvatska zastava
Petar Glebov/PIXSELL
Autori: D.P., i.kri
15.01.2013.
u 09:42

Hrvatska je proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 25. lipnja 1991. godine, a idućeg dana nas je priznala Slovenija, koja je zajedno s nama izašla iz bivše države.

Na današnji dan obilježava se 21. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske.

Hrvatska je proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 25. lipnja 1991. godine, a idućeg dana nas je priznala Slovenija, koja je zajedno s nama izašla iz bivše države. Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je to učinio 19. prosinca 1991..

Isti dan je Hrvatsku priznala i Njemačka, no ona je donijela odluku da će to priznanje stupiti na snagu 15. siječnja zajedno sa ostalim članicama EU. Vatikan nas je priznao 13. siječnja. Dva dana kasnije, nakon što je Hrvatsku priznala EU, uslijedila su priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinili i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Misa u crkvi Svetog Marka

Hrvatska je 22. svibnja postala članicom UN-a. Na svoje međunarodno priznate granice izašli smo šest godina nakon priznanja svijeta, nakon krvavog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Danas će u crkvi Svetog Marka na Gornjem gradu, mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, predvoditi u 18 sati, svečano euharistijsko slavlje povodom 21. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Klub veterana 148. br. HV-a, Zagreb-Trnje, organizator proslave, poziva vjernike, osobito hrvatske branitelje, da se odazovu i svojom molitvom uzveličaju slavlje.

\"U povodu dvadesetprve obljetnice (1992.-2013.) vjernički ćemo se spomenuti toga događaja, zahvaliti Bogu za njegovu prisutnost u nesebičnosti, hrabrosti i žrtvama ljudi tijekom posljednja dva desetljeća, te Bogu uputiti molitvu za Domovinu u sadašnjim povijesnim okolnostima\" - ističu organizatori.

>>20 godina od priznanja - otkrivamo nepoznate detalje novije povijesti

>>Zbog priznanja Hrvatske napadali su i papu Wojtylu

>>\"Bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati\"

Komentara 13

CV
crna vrana
10:20 15.01.2013.

Danas slavimo i 15. obljetnicu mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja . 1991.godine su tamo tenkovima pokušali uvesti ćirilicu, danas to rade suspektnim popisom stanovništva i najširokogrudnijom , tzv. trećinskom većinom , nepoznatoj nigdje u Europi. To je nama naša ( boljeje rečeno- njihova ) borba dala.

DU
Deleted user
10:56 15.01.2013.

bogami smo se usrećili...

CV
crna vrana
10:10 15.01.2013.

Sretnu 21. obljetnicu međunarodnog priznanja žele vam vaši planeri Plana 21.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije