Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveni skup

"Hrvatska se razvijala mimo vukovarskih načela obrane"

Vukovar skup
Branimir Bradarić/VLM
14.11.2011.
u 18:30

Vukovar je Hrvatskoj posljednja šansa na Međunarodnom sudu da dobije tužbu za genocid koju smo podnijeli protiv Srbije, kaže Zvonimir Šeparović

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas je u Vukovaru počeo dvodnevni 14. Znanstveno-stručni skup Vukovar 91 – dvadeset godina poslije, koji organizira Područni ured Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Prema riječima Dražena Živića, voditelja vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar, u dosadašnjih 13 susreta pokrenuto je raspravljano nizu pitanja koja se tiču nedavne povijesti
Vukovara.

– Danas, 20 godina od tragedije Vukovara, možemo reći da sva načela i vrednote na kojima je počivala hrvatska obrana nisu dovoljno valorizirane u razvoju Hrvatske kao države. Hrvatska se često razvijala mimo vukovarskih načela obrane, a naše je mišljenja da je hrvatska država trebala biti vukovarska Hrvatska i na tim temeljima i načelima da se razvija – rekao je Živić.

Na skupu je jedan od govornika bio i Miroslav Tuđman koji je istakao da je Hrvatska od samoga stvaranja suočena s određenim mitovima da bi odnos snaga bio kakav je bio, a da se svaka hrvatska država naziva fašističkom i zločinačkom.

– Stratezi tih mitova ne žive u Hrvatskoj, a treba znati i da se ti projekti financiraju također izvana. Kada je prestalo njihovo financiranje, došlo je do bankrota tih projekata – rekao je Tuđman. Nekadašnji ministar u Vladi RH Zvonimir Šeparović najviše je govorio o tužbi za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije.

– Vukovar je Hrvatskoj posljednja šansa na Međunarodnom sudu da dobije tužbu za genocid koju smo podnijeli protiv Srbije. Imamo šansu da dobijemo spor i Hrvatska nikako ne bi smjela odustajati od te tužbe. U Vukovaru se do poda moramo pokloniti žrtvi Vukovara, inzistirati na osudi onih koji su doveli do genocida, tražiti da se osude krivci, ali i država koja je to učinila – rekao je Šeparović koji smatra da niti jedna Vlada RH ne bi smjela odlučivati o mogućem povlačenju tužbe te da to mogu učiniti samo građani Hrvatske putem referenduma.

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:05 14.11.2011.

ako to sve JUSIPOVIC ne ukaka,ahhahahahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije