Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo zaduženje

Hrvatska se ponovno zadužuje za najmanje 500 milijuna eura

dalic
Patrik Macek/Pixsell
30.06.2011.
u 00:35

O iznosu koji se misli prikupiti ministrica ne želi govoriti, ali već se je prije spominjao ciljani iznos od 500 do 750 milijuna eura

Ministrica financija Martina Dalić potvrdila nam je da su počeli sastanci na europskom tržištu s potencijalnim investitorima radi izdavanja obveznica čiji je plasman planiran još prošli mjesec.

– Sastanci su dio procesa izdavanja obveznica, a kada će transakcija biti zaključena, ovisi o tržištu – rekla je ministrica Dalić. Vjesnik donosi da je "road show" počeo u Njemačkoj, nastavljen u Nizozemskoj, a završen u Velikoj Britaniji te da ministrica pokušava iskoristiti optimizam zbog završetka pregovora. O iznosu koji se misli prikupiti ministrica ne želi govoriti, ali već se prije spominjao ciljani iznos od 500 do 750 milijuna eura.

No, nije isključeno da bude i milijardu eura, ako bude većeg interesa. Grčka kriza, pa stoga i veći oprez ulagača, utjecali su na odgodu početka "road showa" pa su vjerojatno i zato ovotjedni sastanci s investitorima započeli gotovo u tajnosti. Ministrica Dalić ponavlja da ljeto mora biti trenutak za zatvaranje računa financiranja, ali i priznaje da Grčka trese tržište. No, s obzirom na to da je glasovanje o štednji u toj zemlji dobro primljeno, optimizam ulagača mogao bi se prenijeti i na hrvatsko izdanje obveznica.

Aranžeri izdanja izabrani su još u svibnju, to su Deutsche Bank, UniCredit i HSBC. Kao i dosadašnja zaduženja, i ovo će u najvećoj mjeri biti iskorišteno za refinanciranje starih obveza. Već se prije spominjao mogući rok dospijeća od sedam godina, a analitičari vjeruju kako će kamata biti na razini prethodna dva izdanja, odnosno oko šest posto. 

Ključne riječi

Komentara 206

OB
-obrisani-
09:32 30.06.2011.

patuljcica-najprije odgovor pak unda pitaj???????????, jo svoje dionice imam pravo prodat kad ja hocu, kome hocu i za koliko hocu-kako je kod vas u srbiji????????????

OB
-obrisani-
09:33 30.06.2011.

cicibela-bre-kako, je to tvoj vozd na dedinju kupio za 5.000 DM vilu koja vrijedi 3 milijuna eura????????????????????? -bagra hehehehehee kaj svi ste bagra hehehehehehee

IV
ivor
14:40 30.06.2011.

Ova će nas banda lopovska u potpunosti upropastiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije